Dieta de slabire si carentele de vitamine
In timpul curelor de slabire, mai ales in perioada de iarna, apar o serie de deficiente nutritive, cauzate fie de un aport insuficient de trofine (substante alimentare), fie de un superconsum sau de pierderi de substante nutritive in timpul digestiei. Astfel apar o serie de simptome care pot fi un semn de deficit al uneia sau al mai multor vitamine. Prezentarea la medic in momentul aparitiei acestor manifestari este obligatorie pentru a se stabili exact cauza si tratamentul lor.
Iata cateva tulburari care ar putea aparea din cauza diverselor carente vitaminice:
1. Vitamina A - manifestarile carentiale apar atat la nivel oftalmologic, cat si la nivelul epiteliului(pielii) si al mucoaselor si se datoreaza fie aportului alimentar insuficient cat si existentei unor disfunctii ale ficatului sau pancreasului. O dieta bogata in alimente care contin vitamina A si beta caroten(lapte, branza, galbenus, ficat, peste, spanac, rosii, morcovi, dovleac) poate trata o astfel de carenta. Necesarul zilnic de vitamina A(retinolul) variaza intre 1,3 si 1,5 mg/zi la adultul fara nevoi speciale si poate ajunge pana la 2,4 mg/zi la gravide.
2. Vitamina D - Rahitismul este tulburarea majora a avitaminozei D; alte manifestari care apar pe deficit de vitamina D sunt: osteopatia de carenta, tetania, spasmofilia, aparitia cariilor si decalcefierea oaselor. In acest caz, alimentatia trebuie sa fie bogata in: peste, ficat, galbenus de ou, unt, lapte iar persoanele cu astfel de probleme trebuie sa se expuna la soare pentru a fi favorizata fotosinteza vitaminelor D. Necesarul zilnic de vitamina D (calciferol) variaza intre 100 u.i./zi la adultul fara nevoi speciale si 800 u.i./zi la gravide.
3. Vitamina E - Manifestarile clinice ale carentei de vitamina E sunt: pubertatea intarziata, dismenoree (menstruatie dureroasa), avort spontan, sterilitate si impotenta, tulburari hepatice si de fragilitate capilara. Regimul alimentar in aceasta situatie trebuie sa contina: paine din tarate de grau si de secara, grau fiert, grau incoltit, telina, spanac, morcovi, patrunjel, soia si, nu in ultimul rand, peste. Nevoia zilnica de vitamina E variaza in functie de compozitia ratiei alimentare, fiind mai mare cand se consuma acizi grasi nesaturati.
4. Vitamina B1 - Carenta de aport se produce nu numai cand aportul este insuficient, ci si cand necesitatile organismului sunt mult crescute: crestere, sarcina, alaptare sau in unele stari patologice: afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, diabet zaharat, guta sau alcoolism. Ratia alimentara in aceste cazuri trebuie sa fie bogata in vitamina B1, scazuta in glucide si bogata in proteine. Alimentele bogate in vitamina B1 sunt: drojdia de bere, ciupercile, legumele uscate, nucile, alunele crude, ficatul si rinichii si carnea slaba de porc. Necesarul zilnic de vitamina B1 (tiamina) variaza intre 1,1 si 1,5 mg/zi la adult.
5. Vitamina B2 - Hipovitaminoza B2 este foarte des intalnita si se manifesta prin stomatita angulara, leziuni cutanate in regiunea aripilor nasului, pleoape, urechi, atrofie a mucoasei faringiene si anemie. Alimentele bogate in vitamina B2 sunt: laptele, ouale, ficatul, carnea, zarzavaturile, fructele si cerealele integrale. Necesarul zilnic de vitamina B2 (riboflavina) variaza intre 1,8 si 3 mg/zi la adult.
6. Acidul folic - Tulburarile carentiale apar din cauza lipsei de aport alimentar suficient in perioade in care necesitatile organismului sunt mai mari: sarcina, alaptare, crestere, insuficiente gastrice, tulburari hepatice sau expunere radiologica frecventa. Alimentele bogate in acid folic sunt: ficatul, carnea, pestele, legumele cu pigment inchis (ardei, vinete, broccoli, spanac, urzici, etc). Necesarul zilnic de acid folic pentru un adult sanatos variaza intre 0,5 si 1 mg/zi.
7. Vitamina C - Manifestarile carentiale se produc deseori, fiind vorba nu de tulburarea majora, care este scorbutul, ci de numeroasele manifestari minore: astenie, hipotensiune, tulburari metabolice generale, tulburari vasculare, ale capilarelor si oaselor, scaderea imunitatii organismului. Cele mai bune surse de acid ascorbic sau vitamina C sunt: agrisele, macesele, coacazele, capsunile, citricele, ardeiul rosu si verde, varza, rosiile si spanacul. Necesarul zilnic de vitamina C la adult variaza intre 70 si 75 mg/zi. In perioada de sarcina si alaptare se recomanda 150 mg/zi.
Asadar, atentie mare la aportul de vitamine din dieta zilnica, in special in curele de slabire. Includerea tuturor vitaminelor in proportiile ideale fiecarei persoane este singura metoda de alimentatie corecta si de pierdere a kilogramelor nedorite.