Dieta anticelulitica
Dietă & Fitness · Dieta / De Lygia Alexandrescu
Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH
Consultant Nutritie - centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" - 021 650 46 50; 0721 091 762. sau info@silueta-naturala.ro, 25.04.2005

Toate ne dorim un corp perfect, un corp suplu si frumos. Dar nu intotdeauna acest lucru este posibil. Una dintre problemele care poate ruina totul in aceasta privinta este bineinteles celulita. Dieta anticelulitica este una din metodele eficiente care lupta impotriva acesteia.

Exista mai multe metode de reducere sau eliminare a celulitei. Exercitiile fizice regulate sunt un astfel de exemplu. Anumite tratamente specifice sunt de asemenea o idee buna. Dar numai combinand acestea cu dieta anticelulitica putem ajunge la rezultate cu adevarat spectaculoase.


Dar hai sa vedem mai intai ce este celulita. Este vorba, dupa cum probabil stim cu totii, despre un depozit de grasime sub piele ce apare de obicei sub pielea coapselor, picioarelor, feselor. Femeile sunt mult mai afectate de celulita decat barbatii, si aceasta se explica cel mai probabil prin schimbarile hormonale prin care trec de-a lungul vietii.

Daca am pronuntat cuvantul "grasime", este absolut firesc sa ne gandim si la cuvantul "dieta". Dieta anticelulitica este o solutie perfecta pentru problema coajei de portocala. Orice mananci si bei va influenta nivelul celulitei. Daca vom consuma alimentele potrivite, rezultatul va fi unul bun. Daca doresti eliminarea acestei probleme, trebuie sa eviti alimentele cu continut mare de grasimi. Sarea, zaharul si alimentele grase sunt interdictii clare ale acestui regim.

Trebuie consumate zilnic fibre, pe care le gasim in fructe si legume proaspete. Ele ajuta la eliminarea toxinelor si a elementelor inutile. Trebuie de asemenea renuntat la alcool si tutun pentru ca ele produc toxine suplimentare in corp, dar si in piele.

Dar haideti sa revenim la problema alimentatiei si pentru asta este util sa facem o trecere in revista a elementelor nutritive necesare pentru a avea o piele sanatoasa si stralucitoare.

Vitamina A - Aceasta vitamina solubila in grasimi este esentiala pentru intretinerea si vindecarea tesutului epitelial, pielea fiind cea mai mare intindere de tesut epitelial pe care o avem. Cele mai bune surse sunt ouale, scoicile si laptele degresat. Se mai poate obtine si din alimente bogate in beta caroten, pe care organismul il poate transforma in vitamina A.


Beta carotenul - cercetatorii au aratat ca o cantitate de numai 30mg pe zi (echivalentul a doua portii de morcovi) poate preveni si reduce inrosirea si inflamarea asociate cu expunerea la soare. Cele mai bune surse sunt legumele inchise la culoare cum ar fi morcovi, rosii, pepene verde, brocoli si spanac.

Vitaminele B - Ajuta la transformarea caloriilor in energie mecanica si sunt componente ale unor enzime care mentin functionarea normala a pielii (inclusiv functionarea glandelor sebacee care mentin pielea umeda si fina). De aceea o lipsa a oricarei vitamine B poate avea efecte negative asupra pielii. Cele mai bune surse sunt carnea de pui, carnea rosie, pestele, bananele, cerealele integrale, drojdia, untul de arahide si ouale.


Vitamina C - Aceasta vitamina contribuie la mentinerea colagenului, substanta de suport a pielii. Dar expunerea la soare si stresul poate duce la pierderea vitaminei C, pielea devenind prin aceasta vulnerabila la efectele mediului inconjurator. Cele mai bune surse sunt bineinteles citricele, capsunile, rosiile, ardeii grasi si fasolea verde.

Vitamina E - Acest antioxidant incetineste imbatranirea celulelor pielii, reducand productia unei enzime numita colagenaza, care descompune colagenul, producand incretirea / ridarea pielii. Ca si mai sus, expunerea la soare poate provoca o pierdere a acestei vitamine. Cele mai bune surse sunt cunoscute ca fiind somonul, legumele, carnea slaba, migdalele, legumele cu frunze, maslinele.

Seleniul - Efectele vatamatoare ale luminii ultraviolete sunt minimizate de acest mineral antioxidant, reducand prin aceasta riscul unor arsuri solare. De fapt, unele studii au aratat ca un nivel scazut al seleniului in sange, duce la o crestere a riscului aparitiei cancerului de piele. Alimente bogate in seleniu sunt tonul, graul incoltit, semintele de susan si cerealele integrale.

Zincul - Acest mineral ajuta la mentinerea fibrelor de colagen si elastina, care dau pielii fermitate, prevenind "pungile" si ridurile. El leaga de asemenea aminoacizii care sunt necesari la formarea colagenului, esentiali in vindecarea ranilor. Cele mai bune surse, fructele de mare, curcanul, soia si ciupercile.

Asadar urmand dieta anticelulitica si folosind metodele cosmetice actuale: impachetari cu substante organice sau cu lotiuni special create in acest scop, avem toate sansele sa obtinem o piele superba, stralucitoare si mai ales pregatita pentru vara.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro