Despre glicemie si obezitate
Dietă & Fitness · Dieta / De Lygia Alexandrescu
Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH
Consultant Nutritie - centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette" - 021 317 43 41; 0721 091 762. sau info@silueta-naturala.ro
foto: Vasile Camara / Vista , 04.04.2006

Atunci cand mancam, organismul nostru transforma carbohidratii in glucoza, care circula prin sange, fiind cea mai importanta sursa de energie a corpului. Nivelul zaharului in sange se numeste glicemie si aceasta poate afecta atat senzatia de foame, cat si nivelul energetic al organismului, dictandu-i acestuia sa arda sau sa depoziteze grasimile.

Pancreasul nostru secreta un hormon numit insulina care transporta glucoza sanguina la celule, unde este folosita ca sursa de energie. Atunci cand consumam produse de panificatie rezultate din cereale rafinate -deci lipsite de fibre- acestea sunt procesate rapid, iar glucoza rezultata trece in circuitul sanguin.


In acest fel pancreasul se va extenua sa produca o cantitate uriasa de insulina necesara neutralizarii glucozei aflata in cantitate prea mare in sange. Acest exces de insulina ii "spune " corpului ca exista o cantitate mare de energie disponibila si ca lipidele (grasimea) nu mai trebuie consumate, ci depozitate.

Problema cea mare de fapt nu este depozitarea de grasimi ca urmare a excesului de insulina; grasimi se depoziteaza indiferent ce mancam si nu se catabolizeaza (degradeaza complet). Marea problema este ca excesul secretiei de insulina este urmat de o insuficienta de insulina care induce o stare de oboseala, foame si dorinta de manca din ce in ce mai mult.


Rezultatul nefericit al acestui scenariu este instalarea permanenta a unei dorinte organice de ceva cat mai dulce, lucru care se repeta in fiecare zi iar daca ne mai urcam si pe cantar, incepe al doilea act al tragediei.

Ce se poate face poate face pentru a combate aceste reactii nefavorabile? In primul rand trebuie limitata cantitatea de zahar din lichidele consumate in timpul zilei: ceai, cafea, racoritoare, etc. De asemenea, trebuie data o atentie sporita alimentelor fara grasimi, deoarece acestea pot avea un continut mare in glucide (zahar si amidon).


Etichetele alimentelor trebuie citite cu atentie pentru a evalua cantitatea de zaharuri ce urmeaza a fi consumata. Fructele foarte dulci si mierea contin intr-adevar zahar natural, insa tot zahar este si influenteaza nivelul insulinei si al glicemiei. Asadar, consumul lor trebuie limitat.

Este, de asemenea, important sa se inteleaga ce se intampla atunci cand sarim o masa sau cand urmam o dieta foarte drastica. In aceste situatii organismul nostru crede ca este infometat dintr-un anumit motiv si incetineste metabolismul pentru a-si conserva energia. Ceea ce se conserva este, stim cu totii, depozitul de grasime; pierderea ponderala se va face pe baza apei (deshidratare) si a muschilor.


Mentinerea cat mai constanta a glicemiei este cea mai eficienta metoda de slabire: nu trebuie renuntat niciodata la o masa principala (in special la micul dejun) si trebuie consumate gustari (fructe si legume proaspete) bogate in nutrienti intre aceste mese principale.

Alimentatia echilibrata, cu mese dese si reduse cantitativ previn puseele de foame exacerbata, furnizeaza constant energie organismului si mentin un metabolism eficient si o silueta armonioasa (si mai ales fara efort).
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro