Despre alimentatia si hidratarea pe timp de vara
Caldura insuportabila, stilul de viata, timpul putin pe care il avem pentru noi sunt o parte dintre factorii care ne afecteaza organismul per total.
Caldura insuportabila, stilul de viata, timpul putin pe care il avem pentru noi sunt o parte dintre factorii care ne afecteaza organismul per total. Cea mai suparatoare problema insa, vara, o constituie temperaturile extrem de ridicate, resimtite si de noi acum cateva zile. O data cu instalarea gradelor in termometru, automat se simte nevoia unei schimbari in alimentatie.Daca stam sa ne gandim, oricum, vara apetitul nostru cunoaste o descrestere, insa chiar si asa, specialistii ne avertizeaza sa nu ne aruncam sa mancam mai putin dar prost, ci sa ne respectam stilul de alimentatie sanatos. Mai mult decat atat, acestia ne atentioneaza sa nu facem rabat de la elementele care ne asigura echilibrul de care are nevoie organismul nostru, acestea fiind:
Oricat de tentant ar parea, mai ales pentru doamnele si domnisoarele care isi doresc sa mai elimine cateva kilograme, grasimile nu trebuie excluse din alimentatie. "Este recomandat ca pana la un maximum de 35% din aportul caloric zilnic sa provina din lipide conform Departamentului de Agricultura al Statelor Unite ale Americii si Departamentului de Sanatate si Servicii Umane. Iar dintre acestea este bine ca mai mult de 90% sa fie grasimi nesaturate. Mentionez ca cele mai importante grasimi 'bune', nesaturate, sunt grasimile esentiale Omega 3 si Omega 6"
Grasimile bune sunt in general grasimile de origine vegetala si cele care se gasesc in peste
Cum le recunoastem? Grasimile bune, nesaturate, se regasesc in produsele care au consistenta moale sau chiar lichida chiar la temperaturi scazute, cum ar fi in frigider. Aceste tipuri de grasimi se gasesc, in peste, in fructele oleaginoase precum seminte, alune de padure, fistic. Daca acestea sunt produsele la care avem drum liber, ce se intampla si care sunt produsele care ne sunt absolut interzise, mai ales atunci cand vine vorba de temperaturi ridicate?
Bunaoara, aici vorbim evident despre carnea grasa, lactatele grase, unt, smantana, produsele de patiserie, biscuitii, in total - sursele clasice de grasimi saturate, asa numitele grasimi rele, care favorizeaza cresterea colesterolului din sange.
Un exemplu foarte bun de meniu pe timp de vara ar trebui sa contina o salata, o friptura la gratar din piept de pui sau peste si, de ce nu, o supa de legume seara, usoara pentru digestie.
Hidratarea, cea mai importanta dintre toate
Pe langa alimentatie, care trebuie sa fie de nota 10, conforma cu sfaturile nutritionitsilor, nu trebuie sa uitam de hidratare, care este baza unui stil de viata sanatos.
"La fel de important ca o alimentatie corecta si sanatoasa este si hidratarea. Bea apa sau consuma alimente bogate in apa de la fructe, legume, supe si pana la ceaiuri. Cantitatea totala de lichide ingerate ar trebui sa fie luata in calcul, nu numai apa", a precizat dr. Luana Sahian. Formula pentru calculul necesarului de lichide este relativ simpla si ia in considerare – printre altele - varsta, greutatea, efortul depus si temperatura mediului ambient.
Lichidele sunt toate surse bune de apa: ceaiul, sucurile de fructe, supele, ciorbele, laptele (preferabil degresat). Fructele cu un continut mare de apa, precum pepenele rosu, se pot consuma de asemenea in sezonul cald in scopul hidratarii. Apa plata nu trebuie uitata si recomandarea de consum – in cadrul terapiei medicale nutritionale - trebuie atent nuantata. Un calcul simplu spune ca este necesar 1ml apa pe kcal de energie consumata, formula valabila pentru adultii in repaus.
Acorda atentie cantitatii de lichide consumate si ai grija ca mesele sa fie usoare si sanatoase si vei avea o vara lipsita de griji.