De ce nu poți să slăbești? Iată ce se întâmplă în creierul tău când ții dietă
Dietă & Fitness · Dieta / 09.11.2017

Lupta cu kilogramele în plus este un adevărat chin pentru milioane de oameni din întreaga lume. Dar de ce este atât de dificil să slăbim și, mai ales, să ne menținem?

Este posibil ca specialiștii să fi descoperit răspunsul. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Kent State University din Statele Unite au făcut o descoperire surprinzătoare, și anume aceea că slăbitul afectează creierul.

În primele săptămâni ale unei diete este mai ușor să pierzi în greutate prin simpla schimbare a regimului alimentar și alegerea unei diete sănătoase. Dar pe măsură ce metabolismul se ajustează la aceste schimbări, nu vei mai arde la fel de multe calorii, prin urmare va fi mai dificil să slăbești.

Mai mult decât atât, pe măsură de grăsimea scade, vei simți o creștere a apetitului.

După o masă, celulele adipoase eliberează în organism un hormon numit leptină. Creșterea nivelului de leptină îi indică creierului că ai mâncat suficient și că trebuie să te oprești. Dar pentru că nivelul stratului adipos este mai scăzut, persoanele care au slăbit au un nivel mai scăzut al leptinei.

Tomografiile realizate pe pacienții care au slăbit 10% din greutatea corporală au arătat că un nivel mai mic de leptină conduce la activarea zonelor din creier care controlează dorința de a mânca. Rezultatul nu este doar o creștere a apetitului, dar și o dorință mai mare de a mânca alimente grase, cu un conținut ridicat de calorii, pentru că creierul încearcă să readucă nivelul leptinei la normal. 

Dar lupta împotriva impulsului de a consuma alimente nesănătoase este răsplătită pe termen lung.

Scăderea în greutate reduce riscul bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii, a colesterolului mărit sau a diabetului de tip 2. Mai mult decât atât, oamenii de știință au descoperit că eliminând doar jumătate de kilogram din greutatea corporală se reduce presiunea asupra articulațiilor de la nivelul genunchilor cu până la aproape patru kilograme.

De asemenea, eliminarea kilogramelor în exces reduce presiunea la nivelul vaselor sanguine, stimulând circulația sângelui către creier și îmbunătățirea funcționării acestuia.

Unele studii au arătat că persoanele care au apelat la operații pentru slăbit au putut observa în mai puțin de trei luni o îmbunătățire a memoriei, a capacității de concentrare și a abilității de a rezolva probleme.

Tomografiile realizate asupra persoanelor care au slăbit și au reușit să se mențină timp de nouă luni au arătat că acestea reacționează diferit atunci când văd imagini cu alimente calorice, comparativ cu modul în carev reacționau înainte de a slăbi. Zonele creierului responsabile pentru răsplată, motivație și gust nu au reacționat la fel de puternic, în timp ce zonele destinate autocontrolului au avut o activitate crescută.

Prin urmare, ca în orice activitate, a slăbi necesită perseverență pentru a depăși primele stadii în care este mai dificil, iar apoi poate deveni mult mai ușor.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro