
Cum sa controlezi eficient foamea
Foamea este o necesitate de baza a organismului, care, uneori, poate fi greu de stapanit. Dar ce ne facem atunci cand cadem prada instinctelor si nu mai putem distinge foamea reala de apetit sau pofta? Afla care este diferenta si ce trebuie sa stii pentru a-ti putea controla in mod eficient greutatea.
Foamea, apetitul si poftele
Apetitul difera destul de mult de foame, chiar daca multe persoane le confunda adesea. Apetitul poate aparea atunci cand senzatia de foame nu este prezenta si se manifesta printr-un interes fata de alimente. De aceea, poti manca o prajitura la sfarsitul mesei, chiar daca ai consumat suficiente alimente pentru a satisface nevoile organismului.
In stransa legatura cu apetitul este pofta, care adesea este considerata dorinta puternica de a consuma un anumit aliment (inghetata, ciocolata, chipsuri etc.). Pofta poate fi si de alta natura, dorinta de a simti un anumit gust. De exemplu, poate ca ai auzit pe cineva spunand "Mi-e pofta de dulce", fara sa mentioneze neaparat un anumit aliment.
Pe de alta parte, foamea poate fi considerata ceva mult mai "serios". Oricine stie ca apetitul si poftele pot fi tinute in frau, dar cu foamea este ceva mai dificil. Avand in vedere nivelul de dezvoltare a societatii, putini sunt oamenii care simt foamea cu adevarat, comparativ cu situatiile de acum cateva sute de ani. Foamea intensa este o senzatie fizica ce se manifesta prin dureri de cap, tremurat, scaderea capacitatii de concentrare si senzatia de "stomac gol".
Apetitul, foamea si satietatea sunt influentate de starea sistemului digestiv, cu alte cuvinte, daca sunt sau nu alimente pe care acesta sa le proceseze, dar si de hormoni precum insulina, leptina sau grelina. Acesti hormoni afecteaza si sunt afectati de senzatia fizica de foame, dar si de comportament si de starea psihica. Fiecare individ este afectat in mod diferit de aceste combinatii hormonale si stari psihice. De exemplu, exista persoane care isi pierd pofta de mancare cand sunt stresate, in timp ce altele mananca mult mai mult tocmai pentru a se elibera de stres.
Persoanele care se lupta cu kilogramele in plus au adesea probleme legate de controlarea apetitului, senzatiei de foame si semnalelor trimise de organism in cazul satietatii. Acestea sunt foarte sensibile la indicatorii care transmit creierului ca este timpul mesei si sunt aproape "orbi" in fata indicatorilor de satietate. Pot fi usor influentate de factori externi (precum simpla vedere a alimentelor) si au frecvent pofte pentru diverse alimente. Pentru a-ti putea controla mai usor greutatea, iata cateva lucruri despre controlarea apetitului si mentinerea satietatii:
Foamea este amplificata de:







Satietatea este amplificata de:






