Cum să accepți abaterile de la dietă
Dietă & Fitness · Dieta / 21.09.2018

Dacă ai încercat să slăbești, cu siguranță te-ai confruntat și cu abaterile de la dietă. Nu te învinovăți, ci învață cum să procedezi pentru a obține rezultatele dorite.

Nu există dieta perfectă, iar persoanele care încearcă să limiteze consumul de calorii nu vor reuși întotdeauna să respecte mereu regulile. Cu toate acestea, nu trebuie să te îngrijoreze excesiv abaterile de la dietă, ci să îți menții obiectivul. De la consumul excesiv de calorii până la timpul insuficient petrecut la sală, există numeroase moduri în care ai putea să deviezi temporar de la planul pentru o siluetă remodelată. 
Abaterile de la dietă pot provoca pierderea motivației, de aceea trebuie să fii atentă să nu te autoînvinovățești chiar dacă îți pare rău că ai depășit caloriile pentru ziua respectivă. Învață să accepți micile greșeli pentru că, în caz contrar, s-ar putea transforma într-o amenințare permanentă pentru siluetă.

 
Iată cum poți accepta abaterile de la dietă fără să renunți la obiectivele tale:

 
1. Regândește situația

Și ce dacă ai mâncat 2 sau chiar 5 prăjiturele? Sau poate ai evitat antrenamentul toată săptămâna? Poate că ți se pare o tragedie și că nu ai cum să-ți mai revii, dar este important să privești situația obiectiv. O imagine negativă despre propria persoană nu te va ajuta deloc, iar identificarea soluțiilor va fi mult mai dificilă. Dacă începi să te învinovățești în scurt timp vei fi convinsă că nu poți respecta dieta. Pentru a preveni această situație contraproductivă cel mai bine este să încerci să găsești un element pozitiv în ceea ce s-a întâmplat.
Poate că ai cedat unei pofte, dar în același timp, poate ți-ai dat seama că de fapt nu îți plac foarte mult acele prăjituri sau chiar te-ai plictisit de gustul lor. În plus, vei știi mai bine la ce ore ți se face foame și poți avea la îndemână o gustare sănătoasă de acum încolo. În urma studiilor realizate s-a constatat că gândirea pozitivă previne eșecurile și îngrășarea. Dacă vezi ceva pozitiv în orice situație îți vei reveni mai repede, iar a doua zi vei fi motivată să respecți dieta și să mergi din nou la sală.

 
2. Înțelege care sunt factorii care te fac vulnerabilă

Atunci când ești la dietă ai ocazia să înveți mai multe despre tine. În loc să pretinzi că nimic nu-ți poate afecta voința, cel mai util este să identifici lucrurile care te pot face să cedezi și să cauți soluții practice. În ciuda greșelilor ocazionale, un plan riguros pentru o alimentație sănătoasă este elementul-cheie pentru a reuși să elimini kilogramele în plus. De exemplu, te poți gândi cum să incluzi cantități moderate de carbohidrați în meniul zilnic pentru a reduce atracția exercitată de covrigei sau chips-uri. În același timp, trebuie să armonizezi meniul, astfel încât carbohidrații să fie consumați alături de surse de fibre și proteine pentru a minimiza impactul asupra glicemiei și aspectul inestetic al celulitei. În loc să ignori greșelile selectează opțiunile potrivite pentru a consuma alimente gustoase și fă cât mai multă mișcare pentru a fi mereu în formă.

 
3. Schimbă câte un obicei

Nu încerca să acționezi simultan asupra obiceiurilor tale de a mânca, ci ia-o treptat, focalizându-te asupra fiecăruia în parte. În cadrul unei diete vei fi nevoită să-ți schimbi obiceiurile și felul în care percepi alimentele. Este un proces de adaptare și nu trebuie să te aștepți la schimbări radicale. Este mai bine să începi treptat pentru a putea menține noul stil de viață pe termen lung. 
Dacă faci prea multe schimbări deodată va fi mult mai greu să ai voința necesară pentru a respecta dieta. Potrivit specialiștilor, aproximativ 40% dintre activitățile pe care le desfășori în timpul unei zile sunt rezultatul obișnuinței. În aceste condiții nu este deloc avantajos să minimalizezi importanța obiceiurilor deja formate. Dacă vei vedea că noul meniu are rezultate șansele de a-l respecta cresc semnificativ, decât dacă o faci fără convingere.
Ai nevoie de timp până când obiceiurile sănătoase îți vor intra în reflex, dar nu trebuie să renunți din cauza greșelilor. Fii pregătită pentru ele și nu le lăsa să-ți compromită noul meniu. De exemplu, poți face o mică schimbare în fiecare săptămână. La început ai putea înlocui băuturile carbogazoase cu apă plată simplă sau cu felii de lămâie. În următoarea săptămână poți face o plimbare de 20 de minute în fiecare după-amiază, în loc să te uiți la televizor.  Mai târziu, ai putea decide să gătești acasă în loc să mergi la restaurant. Sunt pași mici, dar esențiali în drumul spre o siluetă de invidiat.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro