Cum iti mentii greutatea greu obtinuta?
Ai citit si ai incercat nenumarate diete de slabit. Si ai slabit. Cand ai slabit, ai incercat sa-ti mentii greutatea castigata dupa lungi eforturi. Prima parte este simpla, insa a doua parte ne da cele mai mari batai de cap. Uneori pare chiar imposibil sa-ti mentii greutatea pentru o perioada lunga de timp.
Intr-adevar, vom discuta iar despre kilogramele in plus. Stii despre care este vorba. Ai scapat de ele anul trecut si acum doi ani. Insa au revenit an dupa an ca pasarile calatoare. Anul acesta te-ai hotarat sa urmezi cel mai drastic regim alimentar si ti-ai cumparat ultimele produse care iti promit ca vei scapa definitiv de kilogramele nedorite. La inceput chiar ai slabit, insa, dupa aceea, kilogramele au inceput sa se lase din ce in ce mai greu convinse sa cedeze. Produsele sunt scumpe, regimul nu ti se mai pare atat de extraordinar si parca nici nu este tocmai sanatos pentru organismul tau; ciugulesti cateva dulciuri si deja te simti prea vinovata ca sa mai continui.
Ei bine, sa stii ca nu esti singura care se lupta cu aceasta problema. La fiecare 20 de persoane care se hotarasc sa faca o cura de slabire, numai una singura reuseste sa-si mentina greutatea dupa incetarea dietei. Insa, nu trebuie sa disperi - poti sa faci fata acestor diferente.
Capcanele dietelor
Specialistii au descoperit ca majoritatea persoanelor care incearca sa scape de kilogramele in plus, cad in capcanele dietelor de slabit. Toate aceste diete promit un rezultat rapid si usor de obtinut. Se pare ca industria alimentara castiga miliarde de dolari pe an spunandu-le oamenilor ceea ce doresc acestia sa auda: aceasta stiinta moderna a descoperit pana la urma modalitati de a pierde din greutate fara a face nici cel mai mic efort.
Iata care sunt cele mai comune capcane ale dietelor de slabit:
"Slabesti si mananci tot ce vrei". Suna prea bine ca sa fie si adevarat, nu? Asa este. Legile fizicii inca se mai aplica. Kilogramele tale in plus inseamna energie stocata in grasime. Pentru a scapa de aceste kilograme, trebuie sa produci mai multa energie decat consumi. Energia se masoara in calorii. Atunci cand iti misti organismul, arzi calorii. Cand mananci sau bei orice altceva in afara de apa, castigi calorii. Daca vei arde mai multe calorii decat consumi, vei pierde din greutate.
"Trebuie sa ma infometez ca sa slabesc". Dietele cu un continut foarte mic de calorii sunt periculoase. Acestea ar trebui tinute numai sub asistenta medicala si numai atunci cand exista o urgenta medicala de a pierde din greutate cat mai repede cu putinta. Pierderea treptata in greutate este cu mult mai sanatoasa decat cea brusca - si mult mai simpla.
"Trebuie sa tin regim ca sa slabesc". O dieta dupa alta nu este cel mai bun raspuns. O buna planificare pentru un stil de viata sanatos inseamna efortul de a ne mentine la o anumita greutate cat mai mult timp cu putinta.
"Un regim drastic a functionat la prietena mea". Toti cunoastem cate o persoana care a descoperit un regim alimentar cu care a slabit si pentru care garanteaza cu mana pe inima. Astfel de diete nu functioneaza intotdeuna pentru mult timp. O schimbare brusca in alimentatia ta obisnuita poate duce la o scadere brusca in greutate urmata de o ingrasare la fel de spectaculoasa imediat ce vei reveni la vechile tale obiceiuri alimentare.
"Slabeste 10 Kg in doua saptamani!". Primele kilograme pe care le pierzi imediat ce incepi o dieta drastica de slabit inseamna de cele mai multe ori pierdere de tesut adipos. Cantarul s-ar putea sa-ti arate ca ai slabit, dar nu este vorba de pierderea depozitelor de grasime din organism. Majoritatea specialistilor spun ca pierderea unui kilogram intr-o saptamana este cel mai bun ritm. Acest lucru inseamna sa consumi mai putin cu 500 de calorii pe zi. Acest lucru o poti face invatand sau exersand - obiceiuri sanatoase de a manca.
Diete de slabit
Exista mii de programe pentru slabit. Inainte de a consemna pentru unul dintre ele, specialistii iti recomanda sa intrebi mai intai urmatoarele lucruri:
Care sunt riscurile la care imi expun sanatatea?
Ce rezultate reale imi poti arata ca aceasta dieta functioneaza?
Cei care au tinut o astfel de dieta au reusit sa-si mentina greutatea dupa aceea?
Aveti si un program de mentinere a greutatii? Cat costa in plus?
Ce fel de asistenta oferiti? Ce studii au cei care ofera aceasta asistenta?
Ce implica o astfel de dieta? Exista alimente speciale, exercitii sau vizite de consiliere?
Gandeste realist
Nu trebuie sa tii un regim alimentar pentru slabit si apoi sa renunti asa cum ai inceput. Trebuie sa-ti faci un plan bine organizat. Acest plan trebuie sa fie realist. Daca vei reusi sa scapi de un kilogram intr-o saptamana, va fi extraordinar de bine. Daca nu vei reusi decat sa stopezi luarea in greutate, poti considera ca deja ai intrat in joc.
Iata care sunt primii pasi:
Stai de vorba cu un profesionist: un medic, un nutritionist sau o persoana calificata in domeniul sanatatii; cineva care te poate ajuta sa-ti stabilesti greutatea ta ideala si cea mai sigura cale de a ajunge la ea.
Mananca portii mici de mancare.
Consuma o mai mare varietate de alimente pentru a te asigura ca beneficiezi de intrega nutritie de care ai nevoie.
Consuma alimente bogate in fibre. Acestea sunt fructele, legumele, verdeturile si cerealele.
Consuma mai putine alimente bogate in grasimi. Acestea sunt produsele lactate, cum ar fi branza, untul si laptele; carnea rosie; prajiturile si pastele.
Fa exercitii cel putin cate 20 de minute de trei ori pe saptamana.