Cinci ponturi utile pentru a-ti 'calcula' portiile
Dietă & Fitness · Dieta / De Greta Harja, 29.05.2007

Majoritatea dietelor recomanda, intre multe altele, sa mananci mai putin si mai des - cu alte cuvinte, sunt de preferat portiile mici, consumate de mai multe ori pe zi, in detrimentul celor mari, de doar doua-trei ori zilnic. Bun pana aici... Dar te-ai putea intreba: in definitiv, ce inseamna "portii mici" si cum le poti delimita ca atare?

Nu numai ca vei manca mai putin si deci iti vei putea tine silueta sub control, dar in felul acesta te vei delecta cu mancarurile preferate, fara mustrari de constiinta si fara a scapa de sub control aportul de calorii.


Masoara!

Daca vrei sa stii cat mananci tu, de fapt, nu trebuie decat sa masori cantitatea din farfurie, cu ajutorul unei cescute (alege fie una gradata, fie una al carei gramaj il cunosti cu exactitate. Nu-ti mai ramane decat sa masori cantitatea recomandata de regimul alimentar si sa procedezi astfel indiferent despre care dintre mesele zilei este vorba.

Daca tot mananci snacks-uri, ghideaza-te dupa numarul de calorii.

Sa recunoastem: exceptand situatia in care esti o persoana extraordinar de constiincioasa, nu te vei putea abtine de la unele snacks-uri, nici macar in perioada regimului. Sau cu atat mai putin atunci, intruct tentatia fructului oprit este mult mai puternica in acest interval. Ei bine, incearca sa minimalizezi "daunele", optand pentru produse cu un continut caloric minim (de 100 de calorii, spre pilda).


Foloseste boluri si farfurii mici.

Iata o capcana pe care o poti evita cu usurinta: daca farfuria este foarte mare sau foarte adanca, poate ca nu vei mai putea mentine controlul asupra cantitatii de alimente - doar mai este loc, nu-i asa? Regula masuratorii ar trebui aplicata inclusiv in ceea ce priveste vesela. Acest pont este util mai ales daca stii ca ai tendinta de a ceda (uneori?) tentatiilor...

Cateva trucuri de aproximare.

Ne-am gandit si la eventualitatea ca nu te impaci cu masuratorile despre care tocmai ti-am vorbit. In cazul acesta, poti recurge la cateva aprecieri estimative ("din ochi", cum se spune). De exemplu, un cartof copt nu va fi mai mare decat mouse-ul computerului, o portie de inghetata nu va depasi dimensiunea unei mingi de tenis, o clatita va fi cam cat un compact disc. Ti se pare complicat acest sistem? Bine, in cazul acesta - spor la efectuat masuratori! Alegerea iti apartine.


Mananca si... atat!

Intr-adevar, la acest lucru ma refeream: nu citi in timpul mesei, nu te uita la televizor si, daca se poate, ar fi bine sa mananci singura, macar in perioada regimului. In caz contrar, vei fi acaparata de cealalta activitate desfasurata in paralel si nu vei mai tine cont de cantitatea de alimente consumata. Poate chiar vei fi tentata sa-ti mai pui o portie, daca emisiunea urmarita sau cartea pe care o citesti se dovedesc interesante...
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro