Cerealele te ajuta sa previi osteoporoza
Osteoporoza este o boala scheletica sistemica, ce se caracterizeaza prin scaderea masei osoase si deteriorarea structurii tesutului osos, consecinta fiind cresterea riscului de fractura. Statisticile ne dau vesti ingrijoratoare: 1 din 2 femei vor prezenta in cursul vietii cel putin o fractura osteoporotica.
Chiar daca esti inca tanara, nu inseamna ca esti ferita de riscuri. Osteoporoza a fost mult timp considerata ca o afectiune ce apare numai la persoanele in varsta, dar s-a demonstrat canu este specifica numai generatiei a treia, fiind intalnita si la persoane mai tinere.
Factorii de risc sunt numerosi, fiind de ordin genetic (constitutie fragila, antecedente familiale), hormonal (menopauza precoce), medical (corticoterapie prelungita), dar si unii influentabili, precum: fumatul, consumul excesiv de cafea si alcool, aport redus de calciusi lipsa vitaminei D.
Este adevarat, cu unii dintre factorii mentionati nu putem "lupta": este imposibil sa prevenim menopauza precoce sau sa intrerupem administrarea de Cortizon, daca situatia o cere. Cu toate acestea, nu suntem complet neputincioase in fata acestui inamic ascuns care este osteoporoza! Putem renunta la fumat, la cafea si... ne putem asigura ca alimentatia zilnica va constitui o veritabila "arma secreta".
Te-ai putea intreba: ce legatura exista intre deficienta de calciu si aparitia osteoporozei? Explicatia este simpla: intregul tau sistem osos si dantura sunt compuse din calciu. Daca organismul nu primeste suficient calciu prin dieta, va prelua ceea ce are nevoie din oase. In timp, acest proces poate conduce la osteoporoza. Calciul este un mineral si din acest motiv nu poate fi produs in organism, unica sursa de calciu fiind alimentatia. Optional, se poate recurge la suplimente, dar specialistii in nutritie au ajuns la concluzia ca cea mai buna modalitate de a garanta un aport adecvat de calciu este consumul de suplimenti nutritivi bogati in acest mineral.
Cerealele sunt o sursa importanta de calciu atat pentru copii, cat si pentru adulti. Un bol de cereale servite cu lapte asigura aproximativ o treime din necesarul zilnic de calciu.
Cerealele pentru mic dejun sunt un aliment nutritiv important, fiind bogate in vitamine, calciu si fier. Ele asigura o cantitate adecvata de calciu pentru orice varsta, precum si vitamina D necesara fixarii calciului in organism. Asimilarea calciului din cereale permite totodata si asimilarea celorlalte elemente nutritive din componenta acestora.
Calciul se gaseste preponderent in lapte, produsele din lapte si cereale. O portie de 30 g de cereale asigura 10 la suta din doza zilnica recomandata de calciu pentru copiii intre 9 si 18 ani, iar un bol de cereale cu lapte asigura aproape 30 la suta din aceasta doza.
Stii si tu ca intotdeauna este mai usor sa previi decat sa tratezi... prin urmare, incepe chiar acum sa-ti fortifici organismul, pregatindu-ti un bol cu cereale si lapte cald sau iaurt. Un tratament preventiv mai agreabil nu-mi pot imagina!