Să nu bei calorii!
Cafeaua și ceaiul sunt excelente, fiind băuturi cu un conținut scăzut de calorii. Dar, dacă adaugi puțină smântână și 2 lingurițe de zahăr, ajungi la 60 de calorii pentru 100 de ml de băutură. La 300 de ml pe zi, vei avea un aport de calorii mai mare decât cel din foarte multe tipuri de sucuri. Iar un Frappuccino îți va aduce cel puțin 400 de calorii.
Ia gustări ușoare!
Vei acumula mai puține calorii și vei adăuga fibre în alimentația ta dacă alegi să consumi humus cu țelină, morcovi și ardei gras în loc de lipii sau turte. Înlocuiește chipsurile de cartofi și pufuleții cu brânză cu o variantă mai aerată, cum sunt floricelele de porumb. Un pont: pune-ți o porție din gustarea ta pe o farfurie sau într-un bol. Așa este mai ușor să monitorizezi cât de mult mănânci decât dacă ai mânca direct din pungă sau dintr-o cutie.
Nu fi lacomă!
Deși punga „family size” pare o ofertă mai bună, va face mai greu de controlat cantitatea pe care o mănânci. Dacă nu intenționezi să o porționezi chiar tu, este mai bine să cumperi pungi mai mici care să conțină câte o singură porție. Astfel, chiar dacă nu te poți abține, vei știi exact câte calorii ai consumat și cum să le faci parte dintr-un plan de dietă atent contorizat.
Bea apă!
Mai ales în locul băuturilor carbogazoase și a sucurilor care sunt pline de calorii și zahăr. Iar sucurile fără zahăr nu sunt mai bune deloc. Unele studii au indicat faptul că pofta pentru dulciuri este mai mare atunci când bei, la fel și tendința de a lua kilograme în plus.
Nu sări peste masa de dimineață!
Săritul peste micul dejun pare o metodă la îndemână ca să mai reduci aportul de calorii. Dar, de fapt, tendința este de a mânca mai multe alimente nesănătoase în timpul zilei și a crește astfel aportul de calorii și șansele de îngrășare. Însă este important și ce alegi să consumi la micul dejun: ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și sunt foarte sățioase. În comparație cu „carbohidrații simpli”, obținuți din făină albă, așa cum suunt gogoșile sau covrigii, ouăle te ajută să mănânci mai puțin de-a lungul zilei.
Mănâncă încet!
Te vei simți mai sătul și este posibil să ai un aport mai mic de calorii. Te poate ajuta să te concentrezi la ceea ce faci. Mănâncă cu înghițituri mici și mestecă bine. Așa îți poți da seama mult mai repede când te-ai săturat.
Planifică-ți mesele!
Este mai ușor să treci pe lângă un restaurant fast food atunci când știi că acasă te așteaptă o masă sănătoasă. Alege rețetele cu calorii puține și care sunt ușor de preparat. Pregătește-ți mai multe mese în avans în zilele în care ai timp liber la dispoziție.