Avantajele și dezavantajele unei diete vegetariene
În fiecare lună, noi studii despre nutriție le contrazic pe cele vechi. De exemplu, se zicea că uleiul de cocos este perfect pentru nenumărate lucruri, iar apoi s-a ajuns la concluzia că ar putea provoca un infarct.
Carnea roșie este cea mai nocivă, asta dacă nu este crudă. Și multe alte exemple. Iată care sunt avantajele și dezavantajele unei diete vegetariene!
Care sunt avantajele și dezavantajele unei diete vegetariene?
De multe ori, trebuie să îți dai seama că multe studii au analizat eșantioane reduse, care nu sunt întotdeauna reprezentative. Acest lucru este valabil mai ales în cazul dietelor noastre, deoarece mediul, nivelul de activitate și genetica joacă un rol important în modul în care interacționăm cu alegerile noastre alimentare. Unii oameni procesează anumite alimente mai bine decât alții. Nu există o singură dietă perfectă.
În prezent, ni se zice să nu mâncăm prea multă mâncare și să alegem în primul rând legumele. Trebuie să mâncăm alimente reale, nu preparatele procesate. În al doilea rând, este vorba de responsabilitatea fiecărei persoane să mănânce până se satură, nu până când termină toată mâncarea din farfurie, să recunoască legătura dintre problemele emoționale și consumul exagerat de mâncare.
Ce presupune o dietă vegetariană?
O echipă de cercetători austrieci a vrut să afle ce presupune o dietă vegetariană. Analiza sa a inclus peste 15.000 de austrieci, cu vârsta peste 15 ani, care au fost împărțiți în persoane cu dieta doar din legume, dietă preponderent vegetariană și dietă ocazional vegetariană. Dintre cei 15.000 de participanți, echipa a analizat datele a 1.320 de oameni: 330 de vegetarieni, 330 de carnivori care consumă multe fructe și legume, 330 de carnivori care nu mănâncă multă multă carne și un număr egal care mănâncă multă carne. Atunci când au fost realizate grupurile, au fost luați în seamă factori precum vârsta, sexul, factori socio-economici.
Deși există beneficii asociate cu dietele vegetariene, în ansamblu, constatările oamenilor de știință arată că vegetarienii au raportat o stare a sănătății mai proastă, urmează mai des tratamente medicale, au practici de prevenire mai slabe și o calitate mai scăzută a vieții. Rezultatele au arătat că vegetarienii raportează mai frecvent stări de sănătate cronice. De asemenea, au descoperit o incidență semnificativ mai mare a cancerului la vegetarieni, precum și o creștere a ratelor de anxietate și depresie, deși acest lucru nu este în concordanță cu alte cercetări. În general, vegetarienii suferă de afecțiuni mai grave și iau mai multe medicamente decât consumatorii ocazionali de carne. Nu au fost doar vești proaste. Vegetarienii au un indice al mesei corporale mai scăzut și suferă de mai puține probleme cu colesterolul, hipertensiunea arterială, boala coronariană și diabetul zaharat de tip 2. Vegetarienii au un statut socio-economic mai ridicat, dar corelația s-ar putea să nu fie egală cu o cauzalitate. Multe persoane cu venituri mici s-ar putea să nu își poată permită dietele vegetariene de calitate. În plus, vegetarienii fac mai multe exerciții, beau și fumează mai puțin.
Concluzia echipei este una strictă. Studiul a arătat că adulții austrieci care au o dietă vegetariană sunt mai puțin sănătoși, în ceea ce privește cancerul, alergiile și tulburările de sănătate mintală, au o calitate mai scăzută a vieții și au nevoie de mai multe intervenții medicale. Dieta ar trebui să fie un act echilibrat într-o eră a exeselor. Proteinele și grăsimile erau greu de găsit în timpul evoluției, așa că oamenii mâncau în mare parte plante. Persoanele care aleg să își aglomereze organismul cu carne, în timp ce ignoră carbohidrații și fibrele din plante, au un comportament la fel de periculos precum persoanele care evită complet carnea. Având în vedere că atât de multe produse și preparate sunt disponibile, ar trebui să ne dăm seama că organismul nostru are nevoie de o alimentație echilibrată, nu de excese din diferite grupe alimentare.