6 lucruri pe care trebuie să le știi despre dieta ketogenică
Dietă & Fitness · Dieta / 15.03.2019

Dieta ketogenică este foarte populară, dar beneficiile ei nu sunt obținute în mod automat. Este nevoie de o planificare riguroasă a meselor și ocolirea principalelor lucruri care ți-ar putea sabota eforturile.

Pentru a putea urma în mod corect dieta ketogenică trebuie să realizezi proporțiile adecvate pentru toți macronutrienții: carbohidrați, proteine și grăsimi. „5% din totalul de calorii trebuie să provină din carbohidrați și 15% din proteine. La început poate fi dificil să planifici mesele dacă respecți proporția corectă de nutrienți, dar după 2-3 săptămâni te vei obișnui și vei ști ce ajustări să ceri chiar și atunci când mergi la restaurant și nu vrei să-ți încalci regimul, de exemplu să înlocuiești toate garniturile bogate în amidon cu legume și să renunți la chifle sau felii de pâine”
, spune dr. Josh Axe, nutriționist.

 
Iată ce ar vrea medicii să știi despre dieta ketogenică:

 
1. Nu te vei simți prea bine la început

Acest regim a fost utilizat în mod tradițional pentru a trata epilespia, dar în ultima vreme este folosit intens pentru a favoriza slăbirea și fortificarea organismului. Atunci când reduci drastic cantitatea de carbohidrați este posibil să nu te simți bine până când organismul începe să utilizeze grăsimile pentru a obține energie. 
„Corpul tău va intra în starea de ketoză, iar simptomele de la începutul dietei ar putea fi durerile de cap, starea de oboseală, poftele alimentare intense, slăbiciunea generală sau gândirea în ceață. Nu toată lumea va trece prin această perioadă de adaptare, dar dacă ți se întâmplă nu te panica și ai răbdare. Simptomele problematice vor dispărea în câteva zile sau în cel mult în 2 săptămâni”
, spune dr. Axe.

 
2. Pierderea în greutate de la începutul regimului reprezintă în principal lichide

Multe persoane observă o scădere semnificativă a greutății la începutul regimului, dar de obicei nu este vorba despre eliminarea țesutului adipos. „La începutul dietei kilogramele pierdute reprezintă în primul rând lichide și masă musculară. Va dura câteva săptămâni pentru ca organismul să înceapă să piardă din țesutul adipos, iar în unele cazuri se pierde exclusiv masă musculară. Acest lucru se întâmplă dacă nu consumi suficiente calorii din cauza reducerii apetitului ca urmare a cantității ridicate de grăsimi din meniul zilnic. Trebuie să menții proporția corectă de macronutrienți pentru a evita acest efect secundar al dietei ketogenice”
, spune dr. Naresh Rao, nutriționist.

 
3. Nu este opțiunea potrivită pentru toți atleții

Nu există suficiente rezultate care să arate că această dietă poate crește performanțele atleților, în special dacă este vorba despre ridicarea greutăților sau antrenamentele foarte lungi. „Atleții care practică gimnastica aerobică vor beneficia de acest regim, dar în restul cazurilor nu s-a ajuns încă la un consens”, spune dr. Rushabh Modi, profesor de la Școala de Medicină Keck.

 

4. Nu este o scuză pentru consumul excesiv de unt și bacon

Multe persoane cred că trecerea la dieta ketogenică este scuza perfectă pentru a pierde numărul feliilor de bacon sau pentru a savura unt fără să se streseze, dar starea de ketoză nu depinde de consumul de grăsimi animale. Pentru a reduce riscul de afecțiuni cronice este indicat să alegi sursele vegetale de grăsimi. „Pacienții mei care sunt vegetarieni se descurcă foarte bine după ce adoptă acest regim și faptul că ocolesc grăsimile din surse animale îi protejează de boli cardiace sau creșterea nivelului de colesterol”, explică dr. Jeff Stanley, nutriționist.

 
5. Consumul excesiv de proteine nu este permis

În mod obișnuit cu cât consumăm mai multe proteine cu atât favorizăm slăbirea, dar acest lucru nu este valabil și pentru dieta ketogenică. „Nu apela la proteine când reduci carbohidrații pentru că vor stopa ketoza. Îndreaptă-te spre surse de grăsimi sănătoase pentru a da impulsul necesar metabolismului”, recomandă dr. Colin Champ, nutriționist.

 
6. Trebuie să te consulți cu medicul tău înainte de a începe

„Deși dieta ketogenică este sigură pentru majoritatea persoanelor este necesar să se acționeze prudent în cazul unui diagnostic de hipertensiune arterială sau diabet. Numai cu ajutorul unui specialist pot fi prevenite amețelile sau scăderile bruște ale glicemiei care pot fi determinate de acest regim”, spune dr. Stanley.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro