5 reguli de dietă care-ţi distrug sănătatea. Fereşte-te de ele!
Dietă & Fitness · Dieta / 22.08.2013

Fiecare dietă are o sumedenie de reguli de respectat, însă trebuie să fii foarte atentă deoarece unele dintre acestea îţi pot pune în pericol sănătatea. Descoperă care sunt cele mai inutile şi nocive reguli de dietă!

1. Înfometează-te şi vei slăbi!

Încercarea de a slăbi apelând la înfometare este una dintre cele mai nocive reguli care îţi poate afecta ireversibil organismul. Riscul de a te îmbolnăvi este unul foarte ridicat, deoarece corpul tău nu primeşte nutrienţii necesari pentru a funcţiona. Nici rezultatele nu vor fi spectaculoase pe termen lung, deoarece din moment ce nu vei rezista să faci din această regulă una de urmat pe termen lung, kilogramele pierdute se vor depune la loc în momentul în care renunţi la acest obicei nociv.



2. Nu consuma deloc grăsimi pentru că îngraşă


Grăsimile sunt esenţiale pentru dezvoltarea creierului, dar şi pentru sănătatea inimii. Eliminând grăsimile bune din meniul tău rişti să produci dezechilibre grave la nivelul întregului organism, care în timp se vor agrava. Este important să eviţi grăsimile dăunătoare, dar să le consumi pe cele bune, bogate în acizi graşi omega-3.

Da, este adevărat ca grăsimile îngraşă dacă ne referim la cele saturate din carnea grasă sau la cele hidrogenate din prăjituri, chipsuri şi alimente de tip fast-food. Acestea nu sunt dăunătoare doar pentru siluetă, ci şi pentru sănătate, deoarece au un conţinut ridicat de colesterol şi riscul de a suferi de boli cardiovasculare va fi unul foarte ridicat.


În schimb, grăsimile bune trebuie consumate, deoarece ele asigură sănătatea organismului şi nu te vor îngrăşa. Aici vorbim despre nuci, seminţe, avocado, ulei de măsline, somon, macrou, sardine, anşoa, ton, seminţe de in, seminţe de dovleac. Citeşte şi articolul "5 grăsimi sănătoase care te ajută să slăbeşti" ca să descoperi recomandările celebrului Dr. Oz, moderatorul emisiunii "The Dr. Oz Show".


3. Nu consuma deloc carbohidraţi pentru că îngraşă

Dacă ne referim la carbohidraţii rafinaţi/răi din pâinea albă, făină albă, orezul alb, pastele din făină albă atunci da, riscul de a te îngrăşa este unul foarte ridicat. Mai mult, aceşti carbohidraţi cresc riscul de boli de inimă şi diabet.


Însă atunci când vorbim despre o altă categorie de carbohidraţi, şi anume cei complecşi (buni), lucrurile se schimbă şi dacă nu-i includem în alimentaţie, nu vei avea un aport adecvat de fibre care ajută la digestie. În timp, acest lucru poate să afecteze întregul sistem digestiv şi când acesta nu mai funcţionează normal, problemele se răspândesc în întregul corp.

Potrivit celebrului Dr.Oz, carbohidraţii rafinaţi se digeră în tractul digestiv superior sau în intestinul subţire, după care sunt covertiţi în glucoză, generând un plus de energie, dar şi reacţii inflamatorii şi stocarea grăsimilor în corp. Pe de altă parte, carbohidraţii buni trec prin intestinul subţire şi ajung întregi în intestinul gros, determinând o digestie lentă, creşterea nivelului de energie şi o absorbţie mai bună a nutrienţilor.


Cercetările arată că o dietă bogată în plante şi carbohidraţi buni (cereale integrale, paste integrale, orezul brun, legume, fructe, leguminoase, pâine integrală) reduce riscul de apariţie a cancerului la colon, sâni, dar previne şi dezvoltarea diabetului zaharat.


4. Consumă mai multe proteine din carne şi vei slăbi


Un consum ridicat de carne, indiferent de cât de slabă este ea creşte riscul de cancer de colon. Iar riscul este mult mai ridicat atunci când urmezi o dietă bazată pe carne, în defavoarea carbohidraţilor buni şi a grăsimilor sănătoase. În plus, ca să slăbeşti organismul are nevoie de trei macronutrienţi: proteine, carbohidraţi buni şi grăsimi sănătoase. Dacă nu le consumi pe ultimele două categorii, ci te bazezi în mare parte doar pe carne te vei confrunta cu oboseală, insomnie, nervozitate, boli de inimă (deoarece creşte nivelul colesterolului) şi diverse probleme care apar la ficat şi rinichi.


5. Renunţă de tot la alimentele preferate


Acest lucru te poate împiedica să mănânci sănătos, deoarece vei fi mereu tentată să mănânci tocmai alimentele interzise. Dieta va fi ruinată din start şi kilogramele vor rămâne la locul loc, crescând riscul de boli de inimă şi diabet. Dacă vei deveni conştientă de necesitatea de a-ţi schimba stilul de viaţă şi de a consuma alimente sănătoase, îţi va fi uşor să slăbeşti, iar rezultatul va rezista în timp. Astfel, vei fi responsabilă cu ceea ce mănânci în fiecare zi, iar riscul de a consuma doar alimente nesănătoase va fi mai mic. O porţie mică de cartofi prăjiţi, câteva felii de pizza sau o felie de tort le vei putea savura din când în când pentru a-ţi potoli pofta.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro