Zemoase, aromate şi recunoscute pentru beneficiile pe care le aduc sănătăţii datorită conţinutului ridicat de vitamina C, portocalele reprezintă o gustare sănătoasă şi delicioasă.
Zemoase, aromate şi recunoscute pentru beneficiile pe care le aduc sănătăţii datorită conţinutului ridicat de vitamina C, portocalele reprezintă o gustare sănătoasă şi delicioasă. Cei mai mulţi dintre noi curăţă portocala de coajă şi o aruncă. Greşit, susţin nutriţioniştii. Coaja de portocală conţine un număr mare de nutrienţi recomandaţi în tratarea a diferite probleme de sănătate precum indigestie, colesterol sau cancerul de sân. Iată 5 motive pentru nu trebuie să arunci cojile de portocale:
1. Reduce hipertensiunea arterială şi colesterolul
Cea mai importantă substanţă activă este hesperidina care are un rol semnificativ în reducerea hipertensiunii arteriale, a colesterolului "rău" şi are proprietăţi antiinflamatorii. Ea este prezentă în coaja de portocală şi în pieliţa care înveleşte miezul. Un truc pe care îl poţi folosi este să razi coaja de portocală şi să o foloseşti la asortarea salatelor, în ceai, iaurt, supe, terci de ovăz sau orez.
2. Ajută digestia
Coaja de portocală conţine o cantitate mai mare de fitonutrienţi şi flavonoizi decât pulpa fructului, fapt ce îi oferă proprietăţi antiinflamatorii ajutând digestia şi ameliorând problemele gastrointestinale.
3. Întăreşte sistemul imunitar
Datorită conţinutului bogat în vitaminele A şi C, coaja de portocală reprezintă un remediu eficient împotriva răcelilor, întărind sistemul imunitar. Vitamina C este vitală pentru un sistem imunitar puternic.
4. Are proprietăţi anticancerigene
În urma mai multor studii efectuate s-a constatat că anumiţi compuşi din portocală sunt eficienţi în lupta împotriva cancerului de sân, esofagian, orofaringian (cancer al gurii şi gâtului), cât şi stomacal. Cercetătorii au constatat că riscul de apariţie al acestor tipuri de cancer este cu 40-50% mai redus.
5. Are grijă de sănătatea sistemului respirator
Consumul alimentelor bogate în beta-criptoxantină, un carotenoid pe care îl găsim în special în portocale, porumb, dovleac, papaya, ardei roşu şi piersici poate să scadă riscul de apariţie al cancerului pulmonar. Un studiu efectuat în 2003 pe un eşantion de 60.000 de adulţi care au consumat alimente bogate în acest carotenoid arată că riscul de cancer pulmonar este cu 27% mai scăzut.