Atenţie la produsele sărace în calorii şi în zahăr, deoarece ele pot să îţi saboteze dieta, avertizează celebrul Dr. Oz. Descoperă care sunt cele mai periculoase produse dietetice de care e bine să stai departe!
Atenţie la produsele sărace în calorii şi în zahăr, deoarece ele pot să îţi saboteze dieta, avertizează celebrul Dr. Oz. Descoperă care sunt cele mai periculoase produse dietetice de care e bine să stai departe!
De ce trebuie să fii atentă la alegerile pe care le faci în materie de produse dietetice? Pentru că unele produse etichetate ca fiind sărace în calorii ascund o cantitate mare de grăsimi, avertizează Dr. Oz. Mai mult, produsele dietetice despre care producătorii susţin că nu conţin grăsimi pot să ascundă o cantitate foarte mare de zahăr.
Ca să faci alegerile care într-adevăr te ajută să te menţii la o greutate corporală normală trebuie să cunoşti aceste secrete şi să ştii ce alternative sănătoase ai la îndemână:
1. Ce te poate îngrăşa: Ai grijă la prăjiturelele (cookies) fără zahăr!
Dr. Oz spune că multe dintre aceste dulciuri pot să ascundă o cantitate mare de grăsimi precum variantele lor care nu sunt etichetate ca fiind dietetice. De exemplu, dacă într-o porţie de cookies nu găseşti zahăr, acest lucru nu garantează faptul că nu îngraşă atâta vreme cât poate să conţină până la 9 grame de grăsimi, spune Dr. Oz.
Ce alternativă ai: biscuiţii cu graham
Dacă ai poftă de o prăjiturică, Dr. Oz recomandă să alegi biscuiţii cu graham sau cu cereale integrale, deoaece au mai puţine grăsimi şi zahăr. În plus, sunt crocanţi precum fursecurile la care pofteşti şi nu sunt atât de dulci. Apelează cu încredere la ei, deoarece o porţie de biscuiţi cu graham conţine cu o linguriţă mai puţin zahăr decât fursecurile şi doar 1 gram de grăsime.
2. Ce te poate îngrăşa: Ai grijă la chipsurile de legume!
Ele sunt preparate la fel ca chipsurile din cartof, adică prin prăjire. Astfel că o pungă mică de chipsuri din legume are acelaşi număr de calorii (150) şi aceeaşi cantitate de grăsimi (9 grame) care se regăsesc şi în chipsurile din cartofi.
Ce alternativă ai: chipsurile tortilla cu sos salsa
Când pofteşti la chipsuri sărate, alege variantele tortilla, dar coapte, pentru că sunt mult mai gustoase, deloc uleioase şi cu mai puţine calorii decât variantele de cartof prăjit. Singurul lucru la care trebuie să fii atentă este conţinutul de sare. Nu exagera nici cu aceste chipsuri, ci limitează-te la o pungă mică.
3. Ce te poate îngrăşa: Ai grijă la sosurile dietetice pentru salate
Dacă alegi să le cumperi din comerţ trebuie să fii atentă la conţinutul lor de sare şi zahăr, deoarece de regulă acesta este foarte ridicat pentru a înlocui grăsimile. Acest lucru îţi poate pune în pericol silueta. Înainte de a folosi aceste sosuri degresate, Dr. Oz ne aminteşte că grăsimile sunt esenţiale pentru o mai bună absorbţie a substanţelor nutritive din salate. Potrivit unui studiu apărut în The American Journal of Clinical Nutrition, sosurile light pentru salate împiedică absorbţia licopenului şi a betacarotenului din legume.
Ce alternativă ai: vinegreta simplă
Foloseşte un sos simplu din ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare şi piper.
4. Ce te poate îngrăşa: Ai grijă la jeleurile din fructe!
Sunt făcute din sucuri de fructe, asigură un aport de vitamina C şi alţi nutrienţi, însă nu exagera cu ele, deoarece unele au un adaos de zahăr şi ingrediente artificiale care pot să-ţi pună în pericol silueta.
Ce alternativă ai: fructe proaspete şi deshidratate
Acestea conţin fibre şi antioxidanţi care previn cancerul. Înlocuieşte jeleurile din fructe cu gustările sănătoase constituite din fructe proaspete sau uscate.
5. Ce te poate îngrăşa: Ai grijă la băuturile carbogazoase light sau zero calorii
Deşi nu au calorii, îndulcitorii artificiali te pot îngrăşa. Institutului de Cercetări Alimentare nu recomandă folosirea îndulcitorilor artificiali aspartam (E 951), acesulfam K (E 950), zaharina, ciclamaţii (E 952) şi sucraloza (E 955), deoarece au efecte adverse, determinând chiar apariţia obezităţii, deşi nu au calorii.
Studiile recente arată clar faptul că sucurile dietetice favorizează depunerea grăsimilor pe abdomen. Îndulcitorii artificiali folosiţi pentru sucurile dietetice activează senzorul de glucoză şi cresc capacitatea intestinului de a absorbi mai mult zahăr.
Ce alternativă ai: apa minerală cu zeamă de lămâie/felii de lămâie şi cuburi de gheaţă.