10 minciuni despre diete
Autorii de regimuri promit marea cu sarea sifac tot felul de recomandari "stiintifice".Iata care sunt "miturile" dietelor si cum stau lucrurile de fapt.
Batalia cu greutatea este, pentru multe femei, una fara sfarsit.Pe cat de usor se asaza kilogramele pe solduri (si in alte parti),pe atat este de greu sa le dai jos. Nu-inici o mirare deci ca suntem intr-o continua cautare dupa sfaturisi ajutor.
Atentie insa! Cine doreste un succes de durata si vrea saramana si sanatos, trebuie intai sa-si schimbe regimul alimentar si inal doilea rand sa fie in cunostinta de cauza. Asta pentru ca sa nu fievictima celor mai mari minciuni ce apar cand e vorba de dieta. Iatadoar cateva: Proteinele slabesc. Fals! Proteinele sunt materiale deconstructie pentru muschi, oase si organe. Acest lucru nu inseamna insa cao portie in plus de proteine garanteaza muschi de atlet sau ca grasimeadin corp se va topi. Caloriile negative sunt secretul unei cure faraprobleme. O asemenea gogorita ar face sa rada pana si pe cel mai sobrunutritionist. Fiindca alimentele pentru care organismul sa consume maimulte calorii decat produc acestea (asa-numitele "calorii negative")pur si simplu nu exista.
Enzimele ard grasimile. Mananci tone de ananassi talia se subtiaza de la sine. Ce frumos ar fi, dar nu functioneaza. Eadevarat ca fructele exotice, cum ar fi ananasul sau papaya, contin multeenzime, dar rolul acestora este sa ajute la digerarea proteinelor si nufac sa dispara "pernitele".Numai grasimea ingrasa. Iarasi nu! Esteadevarat ca grasimile reprezinta cel mai aprig dintre inamicii silueteisi contin de doua ori mai multe calorii pe gram decat proteinele sauhidratii de carbon. Dar tot ceea ce este prea mult ingrasa - chiar sicrochetele de orez fara pic de grasime.Grasii mananca mai mult caslabii. Nu neaparat! Studiile au scos in evidenta ca in medie grasiimananca mai putin decat persoanele slabe. Motivele pentru arderiledefectuoase sunt hormonii, mostenirea genetica dar, mai ales, prea multecure de slabire dure care deregleaza metabolismul.
Greutatea ideala este cea din tabele. Sa fim seriosi! Aceste cifre orientative au foststabilite in anii '50 de catre o societate de asigurari pe baza unordate de la clienti. Azi se stie ca greutatea ideala este cea cu care tesimti bine si nu niste norme stabilite artificial.Vitaminele stimuleazametabolismul grasimilor. Aiurea! Printre altele, vitaminele au grija deo ardere corecta a grasimilor. Dar nu au nici o legatura cu disparitiagrasimii din organism.Regimurile disociate slabesc fara sa mai numericaloriile. Gresit! Organismul e perfect capabil sa digere simultan siproteine si hidrati de carbon - de altfel in multe alimente acestea segasesc impreuna.
Kilogramele dispar prin economia de calorii si nu prinsimpla disociere. Alimentatia sanatoasa este cea mai buna cale. Nusanatoasa, ci potrivita! Cine reduce cantitatea de grasimi si manancaproduse bogate in substante de balast sau foarte hranitoare, ca fructesau legume, nu trebuie sa se chinuie cu portii minuscule.Disciplinaeste cea mai importanta intr-o cura de slabire. Din fericire, nu! Cacicel mai bun si mai sigur drum e sa iti schimbi regimul alimentar cupasi mici si progresivi si sa planifici si mici "pacate". E mult maisimplu decat sa te schimbi radical. Fii atenta cand alegi regimul
Un lucru e sigur: regimul de slabire ideal, care sa satisfaca pe toatalumea si care sa dea si rezultate rapide si spectaculoase nu exista. Deaceea, cand te hotarasti sa slabesti si nu stii ce cura sa alegi, arfi bine sa tii cont de urmatoarele sfaturi:
Dieta pe care o alegi sa se potriveasca cu ritmul tau de viata si de munca.Nu merita sa iti schimbi tot programul pentru cateva kiograme in minus.Nu e cazul sa-ti creezi singura complicatii incercand sa prepari toate felurile recomandate denutritionist. Alege un regim variat. Daca e prea monoton, s-ar putea sa teplictisesti rapid. Evita interdictiile drastice. Alimentele recomandatesa contina suficienti hidrati de carbon si putine grasimi.Gandeste-tebine inainte sa incepi o cura de slabire. Atentie, unele cure se intindpe perioade lungi de timp.