Proiecte de toamna pentru plantele tale
Casă şi familie · Plante / 24.08.2010

Toamna se apropie cu pasi repezi, iar daca vrei sa te bucuri tot anul viitor de plante minunate, fie in gradina, fie in interior, nu trebuie sa ratezi pregatirile importante ce se fac in acest sezon.

Toamna se apropie cu pasi repezi, iar daca vrei sa te bucuri tot anul viitor de plante minunate, fie in gradina, fie in interior, nu trebuie sa ratezi pregatirile importante ce se fac in acest sezon.

Acesta este anotimpul in care poti pune in aplicare proiecte noi pentru gradina ta, poti propaga plantele si arbustii de gradina, dar si pe cele de interior.

Propagarea plantelor de gradina si de interior


Daca te numeri printre cei fericiti si ai o gradina a ta la dispozitie, trebuie sa stii ca toamna sunt necesare cele mai importante pregatiri.


Acum este momentul pentru propagarea celor mai frumoase flori, dar si pentru plantarea arbustilor sau pomilor fructiferi.


Plantele perene care cresc in tufe au nevoie de divizare o data la 4 - 5 ani, pentru a tine tufele sub control.

Plantele perene se divid in functie de perioada de inflorire, deci nu este recomandat sa le divizi pe toate toamna, decat daca este absolut necesar. Cele cu flori estivale si de toamna se divid primavara, iar cele care infloresc primavara se divid toamna sau dupa inflorire.


Dintre numeroasele tehnici de divizare, cea mai putin daunatoare este introducerea furcii in mijlocul tufei si separarea acesteia printr-un sant. Replanteaza fragmentele despartite care si-au pastrat cat mai bine radacinile.

Acum este momentul perfect pentru a inmulti si plantele de interior. Lastarii lasati in apa sau in nisip pentru a face radacini pot fi mutati in ghivece potrivite.

Pregatiri pentru o primavara inflorita


Toamna se planteaza bulbii florilor care iti vor colora gradina primavara viitoare. Cand alegi bulbii, trebuie sa tii cont de unii factori, pentru a avea flori bogate in primavara. Pentru a se dezvolta si a inflori corect, bulbii inmagazineaza rezerve nutritive.


Cu cat bulbul este mai mare, cu atat florile vor fi mai frumoase. Prin urmare, alege bulbi de cea mai buna calitate.

Circumferinta acestora este trecuta de obicei pe ambalaj si ar trebui sa fie de 10 cm pentru branduse, mai mult de 12 cm pentru lalele, 15-17 cm pentru narcise si mai mult de 19 cm pentru zambile.


In afara de dimensiuni, si starea de sanatate a bulbilor este un element foarte important. Nu planta bulbii incretiti, moi, patati sau care au inceput deja sa incolteasca.

Trandafiri pentru anii viitori


Trandafirii se pot propaga cu usurinta toamna, pentru a te bucura de o viitoare tufa multi ani la rand. Tot ce trebuie sa faci este sa tai o ramura tanara din partea de jos a plantei la sfarsitul lunii august.

Pastreaza din fiecare ramura cate o bucata de 10 - 20 cm lungime, indepartand frunzele de la baza si pastrand cateva frunze in partea superioara. Ingroapa fiecare ramura pana la primele frunze, in nisip cu pamant. Uda-le frecvent.


In noiembrie, acopera lastarii cu borcane sau cu PET-uri taiate pe jumatate. Descopera lastarii in martie si apoi replanteaza-i in aprilie sau mai.

Articol realizat cu ajutorul ghidului "ABC-ul ingrijirii plantelor", aparut la Editura House of Guides.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro