Anumite legume suporta rigorile iernii si pot fi semanate sau plantate toamna, pentru a fi recoltate la sfarsitul iernii. Este vorba despre toate radacinoasele, cum ar fi napii, morcovii, telina si ridichile negre, care trebuie scoase din pamant. Cum si unde le pastrezi? Intr-un colt al gradinii de legume, sapa un sant, pune un strat de 10 cm grosime din nisisp si paie. Asaza legumele in straturi succesive de 10-15 cm, peste care pui un strat de paie. Cand santul s-a umplut, acopera-l cu un strat de nisip si paie, apoi cu frunze uscate.


Fie ca sunt sensibili la frig, ca smochinul, sau rustici, cum este gutuiul, pomii fructiferi se planteaza toamna. Nu uita sa pregatesti solul pentru cea mai buna primire! Pomii fructiferi au nevoie de materii organice si, pentru a-i multumi pe "mancaciosi", pune multe lopeti de gunoi de grajd descompus pe fundul gropii, acoperind apoi cu pamant, pentru a nu intra in contact direct cu radacinile.

De exemplu, daca vrei sa plantezi un smochin acolo unde soarele lipseste, foloseste apropierea unui zid pentru a planta smochinul. Caldura acumulata ziua va fi oferita noaptea, creand un microclimat cald. La fel se poate proceda si cu piersicii si caisii.


Daca este foarte frig iarna, planteaza smochinul intr-un vas mare, care il va proteja de ger, fie ca va fi dus la adapost, fie ca va fi invelit intr-un manson de paie. Nu uita sa folosesti pamant bun de gradina, imbogatit cu compost si bine drenat.

Cum poti pregati vita de vie pentru iarna

Vitei de vie ii place sa fie legata de-a lungul unui zid sau pe o bolta, cu buna expunere la soare. Cresterea viguroasa a vitei va fi tinuta sub control prin taierea scurta la sfarsitul iernii si prin taierea in verde, in timpul verii. Urmeaza o perioada in care trebuie urmarita aparitia bolilor, in primul rand oidium (o ciuperca parazita) si mana, care se trateaza cu zeama bordeleza.


Vita de vie se potriveste foarte bine la cultura in ghiveci sau hardau de 50 cm diametru, cu conditia de a avea un bun drenaj la fund, cu un strat de nisip de rau si un substrat bogat si drenat.

Toamna este si un moment potrivit pentru "modelarea" pomilor fructiferi din gradina ta. Daca este vorba sa le formezi ori sa le echilibrezi coroana sau sa ii ajuti sa rodeasca, pomii fructiferi trebuie tunsi, interventie absolut necesara pentru recolte frumoase. Evita insa taierea in perioada de ger, deoarece cicatrizarea taieturilor este dificila si risti instalarea bolilor. Pentru a reduce problemele, bandajeaza taieturile cu gudron norvegian, pe o suprafata de peste 4 cm diametru.


Acest articol a fost realizat cu ajutorul cartii "ABC-ul ingrijirii plantelor - Etapa cu etapa", furnizata de editura House of Guides.
  • bobuvasilica, marţi, 18.10.2011 07:20
    pregatirea zmeurului ptr iarna

    ma intereseaza cum se pregateste zmeurul ptr iarna

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro