Ghioceii, brandusele, viorelele, muscaria, chionodoxa si anemone sunt flori mici, care infloresc din februarie pana in aprilie si pot fi plantate in colonii libere, sub copaci, pe peluza sau la radacina arbustilor.

Iata cateva sfaturi pentru a obtine flori frumoase:Pentru a dezvolta si a inflori corect, bulbii inmagazineaza rezerve nutritive. Cu cat bulbul este mai mare, cu atat florile vor fi mai frumoase. Deci, alege bulbii "extra", de cea mai buna calitate, a caror circumferinta este exprimata in centimetri: mai mult de 10 cm pentru branduse si muscarii, mai mult de 12 cm pentru lalele, 15-17 cm pentru narcise si mai mult de 19 cm pentru zambile.

Si sanatatea bulbilor este un element foarte important. Renunta la bulbii moi, incretiti, patati, ciupiti, dar si la cei care deja au inceput sa incolteasca.
Pentru a pastra bulbii lalelelor si zambilelor (singurele care nu pot ramane in pamant pe perioada verii), scoate-i dupa inflorire si pastreaza-i intr-un loc uscat, rece si intunecos. Taie frunzele dupa ce s-au uscat complet. Protejeaza bulbii de rozatoare, asezandu-i in plase suspendate, si de mucegai, pudrandu-i cu un fungicid.
Planteaza bulbii intr-un pamant bine pregatit; acopera-l cu un strat de pamant cu grosime cel putin egala cu inaltimea bulbului - nu lasa punga de aer dedesubt.

Pentru plantatiile in stil "rustic", arunca bulbii la intamplare si planteaza-i acolo unde au cazut pentru a obtine un efect cat mai natural.
Vrei sa plantezi astfel de flori intr-un ghiveci? Iata cum trebuie sa procedezi:

1. Pune un strat de drenaj la fundul ghiveciului (5 cm grosime) din pietris marunt. Acopera cu un prim strat de pamant bogat in nisip, pana la jumatatea inaltimii ghiveciului.
2. Pune mai intai un strat de bulbi cu flori mari, asezati cu varful in sus - nu ezita sa ii inghesui unul langa celalalt. Acopera-i cu putin pamant.

3. Pune deasupra un rand de bulbi mici (branduse, ghiocei, muscari etc.), grupati pe specii. Completeaza cu pamant, acopera cu un strat de nisip sau de pietris si apoi uda cu apa din abundenta.

Intr-un articol urmator, vom invata impreuna cum putem planta toamna trandafiri, arbori, arbusti, legume si multe alte ierburi.

Acest articol a fost realizat cu ajutorul cartii "ABC-ul ingrijirii plantelor - Etapa cu etapa", furnizata de editura House of Guides.
  • alina, marţi, 16.03.2010 20:11
    bulbi de lalele

    buna interesant articol. as vrea sa va intreb ceva insa: am niste bulbi de lalele pe care nu i-am plantat in toamna si acum am constatat ca peste iarna au incoltit in ladita in care sunt. ce parere aveti mai pot fi plantate acum in primavara?

  • clematita, miercuri, 22.10.2008 08:23
    un articol interesant

    foarte bun articolul eu am plantat panselute care stau si iarna inflorite am plantat crizanteeme iar pentru primavara am plantat bulbi de lalele zambile ghiocei am plantat trandafiri am curatat gradina de plantele uscate am tuns gazonul pentru ultima oara in acest an .in gradina de legume am sapat si cred ca o sa pun usturoiul si ciapa. va doresc numai bine si sa aveti gradini cit mai frumoase

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro