Originara din Mexic


Poinsettia este originara din Mexic, unde creste spontan pe platourile inalte, cu clima calda si umeda. A fost gasita de un american, care a fost impresionat de frumusetea ei si a cultivat-o in scop decorativ. Se intampla in 1820. Americanul, Joel Robert Poinsett (numele oficial al Craciunitei a tinut cont de numele acestuia), era primul ambasador american in Mexic. In lume se cunosc peste 100 de varietati de Poinsettia. In California, exista adevarate plantatii, iar 12 decembrie este Ziua Poinsettiei in Statele Unite.


Planta medicinala si planta toxica


Poinsettia a fost cultivata ca planta cu proprietati terapeutice de azteci. Numele sub care aztecii cunosteau aceasta planta era Cuetlaxochitle, care in traducere inseamna "floare pura“. Azi, se stie ca seva plantei poate produce iritatii daca intra in contact cu pielea, ca este toxica daca este inghitita si ca unele persoane, sensibile, pot suferi reactii alergice daca ating planta.
 

Fruzele flori si florile stele


Craciunita trece printr-o spectaculoasa transformare in perioada in care infloreste: isi coloreaza frunzele in culori extrem de vii si intense de la rosu pana la alb si crem. Evident ca forma cea mai spectaculoasa este cea cu frunze rosii, adevarata Craciunita, celelalte subspecii fiind insa extrem de elegante si decorative.

Culoarea speciala a frunzelor vine dintr-o anomalie genetica, care determina si dificultatile de inmultire.

Legendele unei plante simbol


Poinsettia este o planta simbol si este mereu un cadou cu totul deosebit, primit cu entuziasm. Legatura dintre Poinsettia si Craciun vine, evident, de la faptul ca este singura planta care trece prin aceasta transformare, chiar in perioada Craiunului.

Exista si o legenda mexicana care vorbeste despre un copil crestin care a dorit sa-i faca lui Iisus un dar. Si darul lui a fost un manunchi de flori, culese de pe camp. Copilul le-a dus la biserica, iar in ziua de Craciun florile au uluit pe toata lumea, asa cum face si Craciunita, cu incredibila lor frumusete. Invatatura legendei este aceea ca nu valoarea darului este cea care conteaza, ci dragostea care il aduce si il insoteste.

Poinsettia aduce aminte despre dragoste, ca despre cel mai pretios si mai important dar.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro