Marantha, planta care se roaga
Casă şi familie · Plante / De Madalina Goras, 05.02.2004

Marantha este o planta cu un desen al frunzelor foarte spectaculos si atractiv. Frunzele arata ca si cum ar fi fost pictate manual. Ea si-a primit numele dupa ce...

Marantha este o planta cu un desen al frunzelor foarte spectaculos si atractiv. Frunzele arata ca si cum ar fi fost pictate manual. Ea si-a primit numele dupa cel al lui Bartolomeo Maranti, un botanist venetian celebru in secolul al saisprezecelea si provine din America Centrala si de Sud.

Maranthele sunt cunoscute si ca "plantele care se roaga", deoarece frunzele lor se ruleaza pe inserat, semanand cu mainile unui om care se roaga.

Impreuna cu "ruda" sa apropiata, calathea (despre care vom vorbi intr-un articol viitor), fac parte din familia Maranthaceelor. Cea mai cunoscuta specie este Maranta Tricolor, cu frunzele verde deschis si cu dungi rosii ca niste nervuri.


Marantha creste pana la o inaltime de circa 45 cm, generand 5-6 frunze noi pe an. O floare mica alba apare vara, dar planta este decorativa prn frunzele sale si nu prin flori.
Ii plac locurile semiumbrite sau umbrite iar expunerea la lumina prea puternica le decoloreaza frunzele.

Iarna rezista si la temperaturi racoroase, cu conditia sa fie udate putin. Vara rezista la caldura doar daca umiditatea mediului ambiant este ridicata, iar acest lucru se poate realiza prin amplasarea unei farfurioare cu pietris umed sub planta. Acest procedeu nu trebuie aplicat cand temperatura ambianta este scazuta, deoarece planta trebuie ferita de frig in partea inferioara a radacinilor, fiind foarte sensibila. Vara se poate pulveriza cu apa in ploaie foarte fina.


Nu utilizati niciodata spray de luciu de frunze! Transplantati anual in pamant proaspat si asigurati un drenaj bun. Utilizati un substrat afanat. Udati planta de 2-3 ori pe saptamana vara si o data pe saptamana iarna daca este frig. Se recomanda fertilizarea in sezonul de primavara-vara de doua ori pe luna.

Se inmulteste prin despartirea tufei, primavara la transplantare, dar efectuati aceasta operatiune numai pe plante foarte bogate, mature, si cu maximum de delicatete, pentru a nu compromite planta.


Nu uitati: orice spatiu interior in care ne petrecem mai mult de o ora pe zi este necesar sa fie ambientat cu plante naturale decorative, pentru o calitate mai buna a aerului pe care il respiram si pentru o atmosfera mai buna a mediului in care stam.
Aceasta pentru ca plantele naturale purifica aerul de noxe (praf, emisii chimice din mobilier si mocheta), combat uscaciunea aerului, maresc randamentul in munca prin senzatia de confort pe care o induc.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro