Îngrijirea orhideelor în ghiveci. Ce trebuie să faci pas cu pas
Casă şi familie · Plante / 15.04.2018

Orhideele sunt unele dintre cele mai iubite plante de apartament. Descoperă principalele reguli pentru îngrijirea orhideelor în ghiveci

Cel mai răpândit soi de orhidee este Phalaenopsis, iar motivele sunt simple. Această plantă de apartament are flori spectaculoase, care rezistă chiar și trei luni. 

Iată ce trebuie să știi despre îngrijirea orhideelor în ghivechi:


Primul lucru pe care trebuie să-l știi despre acest tip de orhidee este acela că în mediul natural orhideele Phalaenopsis trăiesc agățate de scoarța copacilor. De aceea, orhideele trebuie udate moderat și nu ar trebui să aibă niciodată rdăcinile în apă, pentru că vor putrezi. Imediat ce ai cumpărat sau ai primit o orhidee în ghiveci, trebuie să o așezi într-un loc cu multă lumină.

 
Orhideele iubesc lumina, dar nu ar trebui să stea în plin soare, mai ales în lunile caniculare de vară. Frunzele se pot arde, iar planta ar putea muri.

Cum se udă orhideele în ghiveci

Orhideele Phalaenopsis au rădăcini aeriene, care absorb umiditatea din aer. Acesta este unul dintre motivele pentru care preferă camerele cu umiditata moderată. Le poți uda ca pe orice plantă, o dată pe săptămână sau mai rar în lunile reci ale anului. Trebuie să te asiguri întotdeauna că în farfurioara ghiveciului sau în masca de ghiveci nu este apă, pentru ca rădăcinile să nu fie permanent ude. Cea mai bună metodă de a uda orhideele este prin scufundarea ghivechiului în apă.

 
Umple un vas cu apă și scufundă ghiveciul până la limita superioară a substratului. Lasă plantă în apă timp de maxim o oră, apoi scoate-o și las-o la scurs. După ce toată apa s-a scurs, pune orhideea în masca de ghiveci și așaz-o la locul ei. Aruncă apa dacă s-a mai scurs în mască sau farfurie.

În apa în care uzi orhideele poți adăuga puțin îngrășământ special pentru aceste plante, respectând indicațiile de pe ambalajul produsului. O altă variantă de a uda orhideele este sub jet de apă sau prin stropirea frunzelor cu apă cu ajutorul unui pulverizator. Șterge apa rămasă între frunze, pentru a preveni îmbolnăvirea plantei. 

Schimbarea substratului pentru orhideele în ghiveci

Orhideele nu cresc în pământ în mediul lor natural, ci pe scoarța copacilor. De aceea, substratul orhideelor este un amestec de scorță de copac și bucăți din coajă de nucă de cocos. Nu ar trebui să plantezi niciodată orhideele în pământ obișnuit pentru flori! 

 
Dacă orhideea ta nu mai înflorește, are prea multe rădăcini aeriene crescute în afara ghiveciului, rădăcinile par să putrezească sau este mai bătrână de patru, cinci ani, trebuie să îi schimbi substratul. Scoate cu grijă planta din ghiveci, scutură subtratul vechi, taie rădăcinile uscate și apoi pune-o iar în ghiveci, acoperind rădăcinile cu substrat nou pentru orhidee. 

Tăierea orhideelor în ghiveci

După ce toate florile au căzut de pe tija florală și observi că nu se mai formează niciun alt boboc, poți tăia tija aproape de tulpina orhideei. Folosește o foarfecă foarte bine ascuțită pentru ca tăierea să fie cât mai exactă. În acest fel vor crește alte tije noi la următoarea înflorire.
 
 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro