Iedera, o planta versatila
Farmecul cladirilor cu peretii exteriori acoperiti partial sau in intregime de iedera iti este cu siguranta familiar...
Farmecul cladirilor cu peretii exteriori acoperiti partial sau in intregime de iedera iti este cu siguranta familiar. Afla cum poti aduce romantismul iederei la tine in casa sau chiar la tine "pe casa"...Planta de interior
Iedera este o planta foarte rezistenta, atat la frig cat si la temperaturile ridicate, majoritatea tipurilor de iedera reusind sa-ti pastreze frunzele chiar si iarna. Pentru ca nu este deloc pretentioasa, iedera poate fi transformata cu succes in planta de interior, putand fi plantata in ghivece.
Nu este pretentioasa in ceea ce priveste pamantul, prin urmare o poti folosi pamant obisnuit pe care il gasesti in florarii. Un lucru de care trebuie sa tii cont este forma ghiveciului si materialul acestuia.
Pentru ca iedera este si o planta curgatoare (nu numai agatatoare), trebuie sa ai in vedere faptul ca o vei plasa pe un suport inalt sau vei suspenda ghiveciul. De aceea, este recomandat sa alegi ghivece din materiale usoare precum plasticul sau metalul subtire.
Fiind o planta agatatoare, ii poti "face pe plac" iederei, plasand in ghiveci o scarita pe care sa se intinda si de care sa se agate. Forma suportului pe care planta se va urca depinde de preferintele tale, iedera adaptandu-se acestei forme.
Poti opta pentru pentru un cerc din metal sau plastic si vei obtine o coronita de iedera. Daca nu iti doresti, ii poti lasa ramurile sa "curga" in jurul ghiveciului, obtinand in acest mod o planta pletoasa.
... si de exterior
Iedera se dezvolta foarte mult in exterior, ajungand sa acopere efectiv o cladire intreaga. Plantarea se face de obicei primavara, in apropierea zonelor pe care le doresti acoperite de aceasta planta: zidurile unei cladiri, garduri etc.
Iedera necesita o atentie deosebita tocmai din cauza acestei capacitati de a se dezvolta excesiv - este necesar sa o tunzi destul de des. De asemena, daca plantezi iedera in zone in care nu are pe ce se urca, aceasta se va extinde pe sol si iti poate sufoca restul plantelor din gradina.
Acoperirea peretilor exteriori ai unei claduri cu iedera, pe langa efectul estetic foarte interesant, poate avea si dezavantaje: ramurile plantei vor putea favoriza patrunderea insectelor sau animalelor (soareci, sobolani, veverite etc.) in locuinta.