Ghiveciul - elementul de senzatie al bonsaiului
Casă şi familie · Plante / De Green Point, 18.11.2004

Bonsaii reprezinta ei insisi principalul spectacol, dar ghiveciul este cel mai de seama mijloc al nostru de a-i pune in valoare. De aceea alegerea ghiveciului este considerata...

Bonsaii reprezinta ei insisi principalul spectacol, dar ghiveciul este cel mai de seama mijloc al nostru de a-i pune in valoare. De aceea alegerea ghiveciului este considerata a fi o actiune decisiva pentru modul de prezentare al bonsailor.

Proportiile ideale pentru un vas sunt dupa cum urmeaza:

largimea vasului trebuie sa reprezinte 2/3 pana la 3/4 din inaltimea plantei;
adancimea vasului nu trebuie sa depaseasca 1/2 din inaltimea bonsaiului.

Inaltimea vasului poate fi uneori chiar egala cu diametrul trunchiului.



Culoarea vaselor trebuie sa fie, de asemenea, pe primul plan in momentul alegerii ghiveciului potrivit. Toate tonurile culorilor de pamant sunt foarte potrivite pentru majoritatea plantelor, cu exceptia varietatilor de bonsai cu flori, ce pot fi foarte placut puse in evidenta in vase glazurate, in culori si tonuri adecvate.

Multe dintre ghivecele comercializate in prezent au culori potrivite mai degraba pentru picturile lui Matisse decat pentru un vas de bonsai; este bine sa evitati aceste vase care costa mai mult decat merita.



Vasele glazurate sunt mai potrivite pentru bonsaii tropicali; aceste vase sunt mai putin permeabile si sunt afectate de inghet la fel de mult ca si bonsaii sau oricare alte plante tropicale ce s-ar afla in ele.

Vasele neglazurate sunt mai rustice, mai putin prelucrate, iar tonurile de maro inchis si caramiziu ale ceramicii creeaza un perfect contrast cu frunzisul. De mare efect sunt vasele japoneze cu acea culoare maro precum noroiul sau vasele chinezesti din argila rosie.

Alegerea vaselor este insa, in egala masura, si o problema de gust personal, astfel incat e bine sa gasiti un ghiveci care sa fie atat pe placul bonsaiului, cat si al vostru.


Incercati sa va ganditi la bonsaiul vostru si din alt punct de vedere decat cel al dimensiunilor. Se vorbeste adesea despre copaci de genul feminin sau masculin... Artarul japonez se pare ca este de genul feminin - zvelt, trunchiul curbat, cu scoarta neteda, minunat croita, cu ramuri si frunze delicate, pe cand pinul negru este considerat a fi de genul masculin, cu trunchiul sau scund si indesat acoperit de o scoarta rugoasa si cu o coroana solida si compacta. Ati prins ideea?

Uitati-va la bonsaiul vostru si decideti singuri daca acesta este baiat sau fata. Bonsaii barbatesti arata cel mai bine in forme patrate, dreptunghiulare, inchise la culoare, pe cand cei feminini sunt avantajati de forme ovale, rotunde.


Lasati-va bunul gust sa va calauzeasca in alegerea vasului, dar tineti seama si de urmatoarele sfaturi:

bonsaii batrani in vase vechi, bonsaii tineri in vase noi;
daca vasul are trei picioare, aveti grija ca unul dintre picioare sa fie pozitionat in fata;
vasele folosite pot fi lasate afara, in soare, pentru a fi sterilizate;
folositi rosu si maro pentru plantele verzi, culori mai stralucitoare pentru plantele inflorite, iar pinii puneti-i in ceramica de culoarea pamantului;
unele specii au exigente mai mari fata de umiditate, specii pentru care vom alege un vas mai inalt (pana la de doua ori inaltimea recomandata);
veti gasi adesea ghivece cu o inaltime de trei ori mai mare decat largimea sau adancimea; acestea sunt vase speciale pentru stilul cascada si trebuie folosite numai pentru acest tip de bonsai;
vasele hexagonale si octogonale largi, evazate sunt cele mai potrivite pentru stilul semicascada.

In articolul urmator vom vorbi despre conditiile in care poate fi transplantat bonsaiul, dupa modelare...

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro