Florile primaverii tale...
Casă şi familie · Plante / De Nicoleta Tarantus, 25.03.2009

Primavara frivola iti invesmanteaza casa si gradina cu flori proaspete in culori vii. Iti ofer cateva exemple de flori pe care le poti cultiva in balcon, terasa sau gradina.

Primavara frivola iti invesmanteaza casa si gradina cu flori proaspete in culori vii. Gama de plante pe care o ai la dispozitie in aceasta perioada este sufient de larga pentru a inventa un decor de vis, plin de culoare.

Iti ofer cateva exemple de flori pe care le poti cultiva in balcon, terasa sau gradina.

Ghioceii, aceste flori gingase care ne anunta ca a venit primavara... Originari din Asia si Europa, isi fac aparitia  primavara sau chiar in mijlocul iernii, fiind primele plante cu bulb care infloresc. Ii gasim in zone putin umbrite, prin paduri sau chiar in gradinile noastre.



Daca iti doresti ca ghioceii din acest an sa infloreasca si la anul, nu este necesara scoaterea bulbilor din pamant; in cazul in care vrei sa ii muti dintr-un loc in altul, de preferat ar fi sa scoti bulbii din pamant imediat ce ghiocelul s-a ofilit. Ii poti cultiva si intr-un ghiveci...

In ceea ce priveste solul in care poate fi plantat ghiocelul, acesta trebuie sa fie bogat in humus si sa retina foarte usor umezeala, iar bulbul sa aiba frunze.    

Bergenia sau craciunita este o floare originara din Asia, care poate fi cultivata atat in gradina, cat si in ghiveci. Are frunze verzi permanent si lucioase, iar florile, care apar din februarie pana in mai, sunt albe sau roz, adunate in buchetele.


Craciunita se adapteaza foarte usor la toate tipurile de sol si poate fi expusa la umbra si penumbra. La sfarsit de primavara este bine sa ii administrezi un ingrasamant organic si sa cureti frunzele vestede ale plantei, iar in timpul iernii nu este cazul sa ii administrezi o protectie speciala: planteaza bergenia in ghivece, urmand ca primavara sa o amplasezi in pamantul dorit.

Daca folosesti seminte, este bine sa le semeni in perioada mai-iulie.

Sofran este o planta care iubeste primavara, remarcandu-se prin florile in culori vii de galben, albastru si violet. Daca o vei planta, iti va infrumuseta gradina, pentru ca se inmulteste foarte rapid, formand colonii bogate de flori.

In cazul in care gradina ta nu este "populata" deja cu sofran, cumpara niste bulbi si planteaza-i la o adancime de 7 cm si la aproximativ 5 cm distanta unul de celalat. Anul viitor nu va fi necesar sa repeti operatiunea, pentru ca acesti bulbi vor reinflori an de an.    

Sofranul este recunoscut ca fiind un condiment foarte apreciat si un remediu naturist care te poate vindeca de bolile de ficat si nu numai.

Cui nu ii place mirosul suav al narciselor? Alaturi de ghiocei si lalele, narcisele sunt florile care anunta venirea primaverii. Raspandite in mai mult de 30 de specii, narcisele nu au nevoie de o ingrijire speciala, dezvoltandu-se foarte bine atat in plin soare, cat si in penumbra.



Narcisa nu este pretentioasa nici in ceea ce priveste solul in care este cultivata, supravietuind foarte bine si in pamant argilos. Bulbii narciselor pot ramane in pamant pana la 6 ani, inflorind in fiecare primavara la fel de frumos. Atunci cand tufa de narcise devine foarte mare, util ar fi sa o separi, pentru ca florile sa nu creasca mai mici si mai putine de la an la an.

Panselutele sunt considerate cele mai delicate flori ale primaverii. Desi par foarte fragile, ele sunt foarte rezistente la fluctuatii de temperatura: daca doresti, le poti cultiva atat vara, cat si iarna. Aceste flori se gasesc in culori si nuante foarte variante, de la imaculatul alb, pana la albastru indigo si chiar negru.

Panselutele nu sunt foarte pretentioase, trebuie doar sa le uzi o data pe saptamana si sa le oferi multa, multa lumina. Aceste flori sunt utilizate si in medicina naturista, in tratarea epilepsiei, astmului, bolilor de piele, bronsitelor, a tusei convulsive si exemelor.

Si laleaua iti poate infrumuseta gradina in aceasta primavara. Daca nu stiai, afla ca pentru a avea niste lalele frumoase primavara, ar trebui sa plantezi bulbii la sfarsitul verii sau toamna, iar cu cat acestia vor fi mai adanc plantati in solul bine drenat sau nisipos, cu atat florile vor fi mai frumoase.

Inainte de a inflori, pune in ghiveciul lalelei sau in gradina unde este plantata niste ingrasamant pentru a stimula cresterea ei. Lalele iubesc zonele mai putin insorite, deci gaseste-le un loc ferit de soare.

Daca dispui de un spatiu mai mare sau de o gradina, in aceasta perioada poti cultiva mar ornamental (apreciat pentru calitatile decorative), trandafir chinezesc, bujor, garofita, celematita, rachitica, clematita sau viorele.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro