Cum ingrijesti gazonul?
Casa ta prinde viata cand este inconjurata de verdeata, de aceea, gazonul este de nelipsit din curtea ta. Este foarte usor de intretinut..
Casa ta prinde viata cand este inconjurata de verdeata, de aceea, gazonul este de nelipsit din curtea ta.
Este foarte usor de intretinut si nu necesita foarte multa atentie. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa-l intretii astfel incat sa ai o peluza frumoasa si verde!
Udatul
Principalul lucru pe care trebuie sa il faci ca sa ai o peluza verde si tot timpul frumoasa este sa ii oferi necesarul de apa. Cu toate ca natura se ocupa destul de bine de acest aspect, in perioadele secetoase gazonul nu rezista fara a fi udat.
Cum procedezi? In perioada calda sau caniculara, gazonul se uda dimineata, cand este inca racoare, sau seara, dupa ce apune soarele. Stropeste iarba cu suficienta apa incat aceasta sa ajunga la radacini.
Apa in cantitati mici se va opri pe frunze si se va evapora, fiindu-i astfel inutila ierbii. Este recomandat sa uzi peluza o data la doua, trei zile. Daca udatul are loc foarte des, apa va ramane in sol si va duce la putrezirea radacinilor.
Tunderea gazonului
Pentru a-si pastra aspectul ingrijit, gazonul se tunde regulat. Cresterea necontrolata are ca efect ingalbenirea frunzelor de iarba, rarirea acestora si aparitia buruienilor inestetice. Prin taierea firelor aproape de nivelul pamantului poti aduce o contributie serioasa la regenerarea plantelor. Vei avea astfel o zona verde... cu adevarat verde.
Ingrasamantul
Cand alegi ingrasamantul pentru gazonul tau trebuie sa tii cont de tipul de iarba pe care ai ales-o. Cu toate ca numim "gazon" cam orice tip de peluza verde pe care o vedem, adevarul este ca exista numeroase soiuri de iarba folosite pentru inverzirea diferitelor portiuni de teren.
Poti folosi un ingrasamant universal pentru plantele de gradina sau, daca esti pretentioasa si vrei sa actionezi direct la "tinta", apeleaza la sfaturile unui specialist. Poti fi foarte bine indrumata si de catre un responsabil de raionul pentru produse de gradinarit din marile magazine.
Folsirea in exces a fertilizatorilor poate afecta negativ plantele, desi multi dintre noi ne gandim "cu cat mai mult, cu atat mai bine". In afara de faptul ca excesul de ingrasamant iti distruge peluza, si solul va fi afectat, ceea ce va avea repercursiuni si asupra plantelor pe care ai de gand sa le sadesti in locul respectiv in viitor.