Cele mai frumoase flori de toamnă. Plante perene pe care să le ai în grădină
Este important să ai în grădină plante care să înflorească treptat, pe toată durata anului. Descoperă ce flori de toamnă să plantezi.
Poate că te întristezi la finalul verii atunci când observi că florile frumoase care te-au încântat cu parfumul și culorile lor luni la rând încep să se ofilească. Și toamna este un anotimp al florilor bogate, dacă știi ce plante să alegi pentru grădina ta. Iată câteva dintre cele mai frumoase flori de toamnă pe care ar trebui să le ai în grădină:
Crizanteme
Cu flori mari și colorate, crizantmele au capacitatea de a-ți transforma complet grădina. Sunt foarte frumoase, rezistente și înfloresc de la sfârșitul verii până toamna târziu. Florile lor sunt excelente pentru buchete deosebite și pentru a-ți decora locuința sub formă de flori tăiate. Pentru ca florile să fie mari și frumoase, exact ca cele din florării, lasă câte un boboc pe fiecare fir. Dacă un fir va avea mai mulți boboci, florile vor fi de mici dimensiuni. Crizantemele se plantează pe toată durata anului și se înmulțesc foarte ușor prin butași plantați în grădină sau în ghivece.
Cele mai frumoase flori de toamnă: Tufănele
Tufănelele sunt tot un soi de crizanteme, dar care produc foarte multe flori de mici dimensiuni, dispuse în buchete mari, asemănătoare unor tufe. Sunt reginele florilor de toamnă, fiind asociate de obicei cu acest anotimp. Încep să înflorească din septembrie, iar florile lor rezistă până la primul îngheț. Culorile tufănelelor sunt foarte variate, de la alb, galben, roz, roșu, portocaliu, bordeaux, grena sau ruginiu. Pentru a forma o tufă compactă, rotundă, așa cum sunt cele din comerț, trebuie să tunzi tufănelele primăvara, astfel încât să le formezi o coroană sub formă de glob.
Aster
Aster sunt alte flori de toamnă foarte îndrăgite. Sunt asemănătoare cu Ochiul boului, fiind numite și Ochiul boului pitic sau steluțe, iar culoarea lor predominantă este albastru. Aster înflorește la finalul verii și te bucură cu frumusețea florilor sale până la final de toamnă. Florile sunt rezistente, având o durată de viață de câteva săptămâni și rezistă la fel de bine și în vază, ca flori tăiate. Tufele au o înălțime de aproximativ 30 de centimetri și au tendința de a se îndesi destul de mult, de aceea ar trebui să le separi sau să le rărești o dată la doi, trei ani.
Cele mai frumoase flori de toamnă: Helenium
Helenium autumnale este o plantă perenă înaltă, cu flori intens colorate, în nuanțe de galben, roșu ruginiu, oranj sau o combinație a acestor culori. Înflorește la sfârșitul verii, iar florile sale colorate rezistă întreaga toamnă, până când vine înghețul. Helenium poate fi plantată în orice perioadă a anului, fiind o plantă rezistentă și deloc pretențioasă. Nu tolerează bine canicula, de aceea nu ar trebui să o plantezi în locuri în care soarele bate de dimineața și până seara. Florile de helenium arată la fel de bine și în buchete perfecte pentru toamnă.
Cele mai frumoase flori de toamnă: Calluna vulgaris
Calluna, cunoscută popular drept iarbă neagră, este o specie de plantă perenă acoperitoare de sol. Are numeroase tije florale cu flori de mici dimensiuni, în culori ce variază de la alb, roz, roșu sau mov. Ajunge la o înălțime de 40-60 de centimetri și are capacitatea de a acoperi treptat solul. Florile sale rezistă din iulie și până la finalul lunii octombrie sau chiar mai mult, când toamna este blândă. Calluna este perfectă pentru a îmbrăca într-un covor colorat o zonă de lângă borduri.
Dalia
Daliile nu sunt doar flori de toamnă, ci flori pentru întreg anul! Încep să înflorească din vară, iar florile lor în forme și culori variate rezistă până când cade bruma. Daliile sunt extrem de variate, existând soiuri înalte, pitice, cu flori mari, bătute sau flori simple. Pot fi albe, galbene, roșii, oranj, roz, grena, mov și în combinații de diferite culori în cadrul aceleiași flori. Dalia se înmulțește prin tuberculi care nu rezistă la îngheț. De aceea este recomandat să scoți tuberculii când cade bruma și să îi replantezi după ce a trecut riscul înghețului, la începutul lunii mai.