Nu e niciodată prea devreme pentru copilul tău
Casă şi familie / 31.10.2016

Citeam, la un moment dat, un articol în The Huffington Post despre golurile din educația copiilor și despre cum generațiile noi nu vor mai da lumii niciun om de talia lui Steve Jobs sau Mark Zuckerberg.

În mod deloc surprinzător, nu de dorință duc lipsă cei din noua generație, ci de pregătire și de experiență.

Ce anume lipsește?


Poate nu lipsește nimic, ci dimpotrivă, poate că au ajuns să aibă totul și nimic nu îi mai atrage. Sau poate că își risipesc atenția și energia pe toate aceste tentații ale zilelor noastre și nimic altceva nu-i mai atrage. Să ridice mână sus părintele al cărui copil nu se joacă deloc pe tabletă sau pe telefon!

Sau poate că au nevoie de mai multă pregătire în domenii de care se vor lovi în viață
, iar școala nu-i pregătește pentru asta. Câți dintre voi n-ați învățat ”pe de rost” comentarii la limba română în școala generală, întrebându-vă la ce vă vor folosi în viață? Câți dintre voi n-ați dat cu cartea de pământ pentru că nu puteați memora tabelul lui Mendeleev?

Sau poate lipsesc părinții cu viziune dincolo de ziua de azi. Poate că presiunea din partea părinților pentru rezultate excelente în școală, și imediate!, îi face pe copiii noii generații să fie axați mai mult pe realizarea visurilor celorlalți. Un copil care trebuie să ia 10 pe linie pentru că așa i se solicită acasă își va consuma automat energia îm domenii care nu reprezintă, neapărat, aria lui interes.


Sau poate că ”sindromul lui acum”, de care încep să sufere toți părinții care acordă copiilor tot mai puțin timp, e de vină. În încercarea de a compensa acest minus (”Îi iau tabletă, săracul de el, oricum nu prea stau cu el, măcar să-i cumpăr ce vrea”) prin satisfacerea oricăror dorințe în cel mai scurt timp, ajung să dea naștere unei generații lipsite de experiența așteptării și de provocarea rezolvării propriilor cerințe fără un ajutor din exterior. O generație care nu mai caută soluții, ci doar cere și i se va da.


Cum îi pregătim să fie altfel?


În primul rând, încercând să fim și noi altfel. Schimbarea noii generații începe de la părinți. Noi ar trebui să fim mai atenți la ceea ce-și doresc ei și să-i sprijinim în drumul lor. De multe ori, nouă ni se pare nepotrivit sau prea devreme să-i încurajăm în anumite direcții. Nu! Nu e niciodată prea devreme! Ascultă-ți copilul, află ce-ți dorește și ajută-l să-și realizeze visul! Dacă vrea să devină manager, inventator sau afacerist - să fie propriul său șef și să-și conducă propria afacere, foarte bine, acum există
MBA și pentru copii! Trebuie doar să-i ascultăm!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro