Cum te intelegi cu soacra?
Casă şi familie · Cuplu / De Greta Nita, 14.05.2008

Probabil ca, numai cand te gandesti la acest lucru, simti ca te enervezi sau te deprimi. Eh, cel putin nu esti un caz singular, te gandesti tu, ba dimpotriva.

Probabil ca, numai cand te gandesti la acest lucru, simti ca te enervezi sau te deprimi. Eh, cel putin nu esti un caz singular, te gandesti tu, ba dimpotriva. De cand e lumea lume, soacrele si nurorile nu se inteleg prea bine, iar exceptiile sunt mult prea putine pentru a fi luate in calcul.

Dincolo de aceasta slaba consolare, sunt situatii cand tensiunea se acumuleaza si pot izbucni conflicte. Asa cum se intampla de obicei (si e teribil de enervant), atunci cand rabufnesti, este ca urmare a unor fraze simple si nu foarte agresive (gen "Cred ca aici mai degraba s-ar fi asortat un covor visiniu"). Rezultatul? Toti considera ca mama soacra n-a zis, in fond, nimic rau, iar tu esti cea care starneste discutiile neplacute. Bineinteles, te poti stapani (a cata oara?), dar buna ta dispozitie a fost compromisa.


Aceste lucruri se intampla adesea si nu au nici o legatura cu intervalul de timp care a trecut de cand v-ati casatorit voi doi. O soacra poate fi atat de bagareata si de enervanta, incat sa te scoata din minti. Nu vrei sa fii nerespectuoasa, dar nici nu poti tolera anumite lucruri la infinit.

Ce ai putea sa faci, in mod concret?


Chiar daca ti se pare un demers iremediabil sortit esecului, incearca sa o intelegi. Daca nu ai de-a face cu vreun caz intr-adevar grav, de rautate si malitiozitate intentionate, soacra ta nu vrea sa-ti faca rau. Simte insa ca a pierdut controlul si nu se poate stapani de la a da sfaturi.


Pentru multe soacre, nurorile reprezinta un potential pericol pentru relatia pe care o au ele cu fiii lor si de-aici pot aparea problemele. Unele dintre ele reusesc sa depaseasca momentul, altele nu. Depinde si de temperament, si de noroc... Pana cand se va intampla acest lucru, nu poti face decat sa fii pregatita si, atunci cand e cazul, sa-i parezi atacurile. Iata cum poti face acest lucru. Sa ne gandim la cateva situatii concrete...

  • Grijulie, iti da un sfat pe care nici nu i l-ai solicitat si care nu reprezinta nici pe departe ce vrei tu sa faci. De pilda, iti sugereaza sa stai in concediu de maternitate pana cand copilul implineste doi ani. Ei bine, daca ea este bona micutului, poate ar fi momentul sa reconsideri acest lucru si sa apelezi la serviciile unei agentii de plasare.

Pana atunci insa, spune-i pe un ton relaxat, dar ferm ca, astazi, cerintele pietei de munca sunt cu totul altele (fereste-te de expresii gen "pe vremea ta", pentru ca ar irita-o teribil). Eventual, poti sa oftezi putin (pentru "impresie artistica") si sa-i spui ca, desi ii apreciezi foarte mult sfatul, nu-i poti da curs din motive evidente. Ideea este ca ea sa vada ca tii cont de opinia ei.

  • Multe soacre devin cu adevarat insuportabile atunci cand nurorile sunt insarcinate. De ce faci gimnastica (desi e prenatala si chiar medicul ti-a recomandat-o), de ce bei suc "plin de chimicale" (e natural si ai nevoie de asa-ceva), de ce nu renunti la cafea (o ceasca mica, dimineata, nu dauneaza; mai rau ti-ar face sa te abtii din rasputeri) si asa mai departe. Dupa doua-trei luni de asemenea cicaleala, nervii tai sunt intinsi la maximum si te gandesti cu groaza ce-o sa urmeze dupa ce se va naste bebelusul.

Ceea ce face ca totul sa fie inca si mai rau este argumentul ei, crede ea, imbatabil: "Si eu am fost gravida si stiu ce trebuie facut!". Ei bine, nu-i permite sa faca ea regulile. Spune-i ca, pentru tot ceea ce faci, ai avizul medicului si ca nu ai face nimic de natura sa dauneze copilului.

Poate ca fraza referitoare la acordul medicului va trebui repetata de cateva ori, dar, pana la urma, va da rezultate. Eventual, poti sa-i ceri sfaturi din experienta ei de gravida. Poti fi convinsa ca nimic nu-i va face placere decat sa-ti povesteasca despre perioada cand era gravida cu cel care astazi este sotul tau.

In general, nu uita nici un moment ca, indiferent cat de incordate ar fi relatiile dintre tine si soacra ta, ea este un membru important al familiei si ar trebui sa nu precupetesti nici un efort pentru a va intelege cat mai bine posibil. Cere-i parerea (si asculta ce iti spune, nu porni de la premisa ca, oricum, nu stie ce vi se potriveste si ce va doriti), si nu te gandi ca esti obligata sa tii cont de opinia ei. Este important ca ea sa simta ca-ti pasa si ca nu o ignori; alegerea finala va revine tot tie si sotului tau.

Obisnuieste sa-ti dea sfaturi la nesfarsit? Cere-i-le tu prima si o vei dezarma. Chiar daca nu esti de acord, multumeste-i pentru bunavointa. Puteti avea o relatie buna chiar daca sunteti in dezacord in vreo privinta; totul este sa va intalniti la jumatatea drumului, cum e vorba. Iar tu trebuie sa dai dovada, chiar mai mult decat ea, de obiectivitate si bunavointa.

Este important sa nu ai prejudecati si sa nu pleci de la premisa ca orice-ai face, "soacra tot soacra ramane". Gandeste pozitiv si orienteaza-te in functie de context.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro