Teatru pentru o cauză nobilă: prevenirea abandonului maternal
Duminică, 14 iunie, Maria Obretin, Ilinca Manolache, Marius Manole și Lia Bugnar vă așteaptă la Godot Cafe la piesa NOI 4.
Abandonul maternal lasă copiii să se confrunte cu efecte grave emoționale, mentale și psihologice. Ani și ani de respingeri și dezamăgiri, de atașamente imposibile și viață impersonale transformă copiii în ființe retrase.Renunțarea este la viață: cu fiecare lună trăită în instituție, pierderile sunt vizibile. Depresia este omniprezentă și copiii cresc foarte încet. Spre deosebire de cei care se dezvoltă în mijlocul unei familii, la copiii instituționalizați se constată schimbarea structurii creierului, afectarea funcționării sistemului endocrin și chiar reducerea dimensiunilor telomerelor, ceea ce corelează cu scăderea speranței de viață. În calitate de binefăcător al programelor de prevenire a abandonului copiilor, d-na dr. Lorelei Nassar, medic chirurg stomatologie, organizator eveniment caritabil, donator si voluntary in cadrul ACIS, povestește despre eforturile comunitare.
Oamenii vor fi surprinși să afle cifre îngrijorătoare privind copiii orfani români. Care este dimensiunea acestei probleme pentru care România este prezentă și a șocat în presa externă?
La nivel mondial se estimează că există peste 153 milioane de copii orfani. Din șase în sașe ore un copil este abandonat într-o secție de spital din România. România se află pe primul loc în Europa cu un număr de 8.500 de mame minore anual. Peste 60.000 de copii sunt în acest moment în grija statului. Avem, deci, 60.000 de motive pentru a întinde o mână de ajutor.
De ce ați ales și cum susțineți această cauză?
De ceva ani sprijin această fundaţie, din prinos de suflet şi bucuria de a face bine. Am fost alaturi de femeile şi copiii din programele lor în câteva acţiuni, şi m-a mişcat profund prezenţa lor, ceea ce fac pentru viaţă, bunul simţ şi căldura, recunoştinţa cu care primesc.De aici “Orice zâmbet este mai complet dacă vine din suflet, cu generozitate și căldură “
Cei de la ACSIS (Asociația pentru o Comunitate Solidară și Intervenție Socială) au demonstrat în cei 11 ani de activitate de responsabilitate socială, că putem preveni suferința abandonului, trauma traficului, vulnerabilizarea prin întreruperea educației și destructurarea familiilor, prin educație și intervenție specializată. Prin dezvoltarea de programe, vizăm educația pentru o viață sănătoasă, asistență psiho-socială, incluziune socială și profesională a persoanelor vulnerabile.
Ce putem face pentru prevenirea abandonului copiilor români?
Abandonul nu este o problemă care să fie complet rezolvabilă. Dar ne putem apropia de rezolvarea ei în mare măsură sprijinind cauzele umanitare prin participare. Vă invităm duminică, 14 iunie, să participați la Godot Café la piesa NOI 4 unde îi vom vedea pe Maria Obretin, Ilinca Manolache, Marius Manole și Lia Bugnar, regia Dorina Chiriac. Fondurile centralizate din vânzarea biletelor vor susține programele de reintegrare socială a mamelor vulnerabile. Cu sprijinul prețios al partenerilor noștri, 24/7 Dental, Camera de Comerț Română-Britanică și grație implicării media, acest eveniment va contribui concret la chiria unei locuințe, plata creșei sau grădiniței, plata unui curs de calificare profesională, alimente, produse pentru copii, pentru o perioadă limitata de timp, până când mama reușește să depășească situația de dificultate.Câteva cuvinte spuse de un copil care de-a lungul activității comunitare au creat o impresie puternică?
Există ceva care impresionează mai mult decât cuvintele: privirea caldă şi directă în ochii tăi, curăţenia de suflet, bucuria de a dărui când ştii că e o cauză bună, când vezi străduinţa de până acum şi paşi atât de grei străbătuţi cu atâta simplitate. Expresia neîncrezatoare a unui copil în faţa unui gest simplu de deschidere, ca şi cum în cuvinte i s-ar părea nemeritat binele, acela mic, venit acum.Acestea fac mai mult decât cuvinte, după mine.