Foto: dr Ahmad Rawachdeh, specialistul în ortopedie al Bio Ortoclinic
Atenție și la încălţăminte!
Pantofii copiilor trebuie să aibă talpă joasă, să fie confortabili şi să susţină poziţia corectă a corpului. ”Cei mai buni sunt cei cu talpă ortopedică”, recomandă dr. Ahmad Rawachdeh, potrivit căruia nici balerinii nu sunt indicați la vârste fragede, pentru că nu susţin deloc piciorul.
Ia-i un birou înclinat
Ideal ar fi ca suprafaţa de lucru a biroului să fie înclinată, cum erau cândva băncile la școală. Explicaţia acestei recomandări este simplă: dacă masa de birou este dreaptă, copilul va avea tendinta să se aplece deasupra ei pentru a vedea mai bine şi pentru a putea scrie şi citi, forțându-și coloana. Mai mult, înălţimea scaunului trebuie să-i permită copilului să atingă podeaua cu toată suprafaţa tălpilor.
Salteaua de pat: fără arcuri
Și patul este o importantă piesă de mobilier, așa că e bine să fie de calitate, tare, fără arcuri. Cele mai bune sunt cele ortopedice, dar trebuie alese în funcţie de poziţia în care doarme copilul: să fie tari, dacă obişnuieşte să doarmă pe spate, potrivit de tari, atunci când se odihneşte în poziţie fetală, şi suficient de moi în cazul în care doarme pe burtă.
Înotul este de ajutor
Pentru copiii care au probleme cu spatele, cel mai bun sport este înotul. Acesta pune la lucru toată musculatura şi are efecte terapeutice pentru persoanele cu scolioză şi cifoză, conform ortopedului. Alte activităţi fizice recomandate sunt ciclismul şi vâslitul, dar și plimbările în aer liber, acestea din urmă relaxând muşchii dorsali. ”Copiii care au probleme cu spatele nu au voie să joace fotbal să facă sărituri sau să joace tenis, sporturi care implică mişcări şi răsuciri bruşte şi solicită partea de jos a coloanei”, subliniază ortopedul.