Unii dintre noi avem tendinta sa consideram ca adolescenta si pubertatea sunt unul si acelasi lucru, insa diferenta intre aceste perioade este una semnificativa. Pubertatea desemneaza ansamblul...
Unii dintre noi avem tendinta sa consideram ca adolescenta si pubertatea sunt unul si acelasi lucru, insa diferenta intre aceste perioade este una semnificativa. Pubertatea desemneaza ansamblul modificarilor fizice ce au loc in corpul unui copil, in timp ce adolescenta se refera nu numai la schimbarile de ordin fizic, ci si la noile ganduri, trairi, responsabilitati si relatii pe care le au tinerii, adulti in devenire.
La pubertate, creierul incepe sa produca anumiti hormoni, care trimit un mesaj organelor sexuale: testiculele baiatului si ovarele fetei. Acestea incep sa functioneze, producand hormoni sexuali. In cazul fetelor, modificarile fizice apar mai devreme, in jurul varstei de 9-11 ani, cand sanii incep sa se dezvolte, iar cativa ani mai tarziu se instaleaza menstruatia.
Baietii "intarzie" cu un an sau doi. Astfel, in jurul varstei de 12-13 ani vocea baietilor incepe sa se ingroase, apare pilozitatea (ca urmare a secretiei de testosteron) si se remarca o dezvoltare a masei musculare (in special in zona umerilor, care devin mai lati).
Ce-l preocupa pe tanar in perioada pubertatii si cum il poti ajuta?
Chiar daca pubertatea se caracterizeaza, in principal, prin modificari de ordin fizic, acest lucru nu inseamna ca la nivel emotional nu se petrec schimbari - si inca, unele semnificative. De obicei, tinerii "se inchid" in ei, interiorizandu-se; inteleg, din punct de vedere fizic, ce li se intampla, dar atentia care li se acorda este ceva nou si ii poate speria.
Fetele se simt jenate din cauza ca pieptul lor incepe sa se dezvolte si atrage atentia baietilor, iar acestia, la randul lor, se simt destul de ciudat atunci cand incep sa se barbiereasca.
Interesant - si, in egala masura, problematic - este faptul ca tinerii se obisnuiesc destul de repede cu evolutia corpului lor si acest lucru incepe sa le placa, pentru ca se simt adulti, chiar daca nu sunt inca, din nici un punct de vedere. Daca in copilarie tu erai cea care initiai jocurile si ii atrageai cu masinute, papusi, trenulete electrice si ursuleti, acum tanarul vrea sa preia initiativa si are impresia ca este atotstiutor.
Interdictiile de a iesi seara la discoteca, impunerea unei ore limita pentru a veni acasa, pregatirea temelor sunt tot atatea motive de cearta si, in unele cazuri, de amenintarea "fug de acasa!".
Un aspect important este sa discutati si sa-l previi despre modificarile iminente - de preferat, inainte de aparitia acestora. Daca nu stiu despre menstruatie, respectiv despre polutii nocturne, copiii se pot speria. Nu e nevoie sa provoci o "discutie serioasa" pe aceasta tema, copilul s-ar putea speria si inchide in sine. De exemplu, profita de ocazie daca il auzi spunand o gluma mai "fara perdea" si adu in discutie subiectul cu tact si diplomatie.
Este recomandabil ca baiatul sa discute cu tatal, iar fetita, cu tine - se evita momentele jenante si, pe langa aceasta, fiecare parinte poate sa-i impartaseasca tanarului despre propria experienta ("nu ai de ce sa-ti fie teama, tuturor ni se intampla, acesta este un indiciu ca incepi sa te maturizezi). In aceeasi nota, ar fi indicat sa-i vorbiti si despre modificarile fizice care apar la persoanele de sex opus.
Probabil ca nu-i vei putea raspunde la toate intrebarile intr-o singura discutie. Si nici nu ar fi prea indicat, pentru ca avalansa de informatii noi si inedite il pot bulversa. Cel mai bine este sa parcurgeti subiectul treptat, oferindu-i de fiecare data tot mai multe detalii, lamurindu-i necunoscutele si raspunzandu-i la intrebarile care apar pe parcurs - si acestea nu vor fi deloc putine!
Nu amana aceasta discutie. Exista riscul ca adolescentul in formare sa incerce sa afle singur ceea ce il intereseaza si sa se informeze din surse improprii, care il pot deruta. Aceasta ca sa nu mai spunem ca, daca simte ca tu ai evitat aceasta problema, va ajunge sa-i fie rusine de sine si de corpul sau, creandu-si complexe atat de ordin fizic, cat si emotional.