La ce vârstă poate copilul să meargă singur la școală?
Casă şi familie · Copii / 12.10.2018

Îl duci mereu la școală, dar oare la ce vârstă poate să pornească singur? Descoperă la ce vârstă îți poți lăsa copilul să meargă singur la școală.

Mersul pe jos spre școală este o modalitate utilă pentru a-ți determina copilul să facă mai multă mișcare. Probabil că te întrebi de la ce vârstă este sigur să lași copilul să meargă singur la școală. Deși majoritatea părinților și copiilor consideră că pot merge până la stația de autobuz sau chiar tot drumul spre școală singuri încă din clasa a II-a sau a III-a, specialiștii te sfătuiesc să nu faci această schimbare decât începând din ciclul gimnazial, din clasa a V-a.

 
Cum să-ți înveți copilul să meargă singur la școală

Este esențial ca părinții să exerseze regulile de traversare și să-i învețe pe cei mici să fie mereu atenți la traficul din jur. Siguranța este pe primul loc dacă vrei să-i acorzi mai multă independență copilului tău.

 
Iată ce trebuie să-l înveți pentru a fi sigur că totul este în regulă când merge singur spre școală:

 
1. Să fie atent la trafic

De fiecare dată când traversează strada spune-i copilului să lase deoparte telefonul mobil sau orice alte dispozitive electronice. În acest fel va putea fi atent la ce se întâmplă în trafic și va observa mașinile din imediata apropiere. Dacă merge fiind absorbit de ceea ce vede pe ecranul telefonului sau al tabletei s-ar putea împiedica și nu va observa ce se întâmplă în jurul lui.

 
2. Să se uite în stânga, apoi în dreapta, iar la final încă o dată în stânga

Copilul trebuie să traverseze numai după ce s-a asigurat și tot timpul cât se află pe trecerea de pietoni este esențial să fie atent la mașini.

 
3. Să fie atent la vehiculele care întorc

Atunci când traversează, mai ales dacă este vorba despre o stradă laterală sau de un colț, copilul trebuie să fie prudent și să se asigure că niciun vehicul nu întoarce în acel moment.

 
4. Să nu presupună automant că șoferul îl vede

Chiar dacă el vede șoferul, copilul nu trebuie să creadă că acesta l-a văzut cu siguranță, dacă mașina nu încetinește.

 
5. Să poarte haine deschise la culoare sau cu dungi reflectorizante

Dacă poartă nuanțe deschise este mult mai probabil să fie observat din timp de șoferi. De asemenea, hainele cu dungi reflectorizante sunt foarte utile, mai ales iarna când se întunecă mult mai devreme.

 
6. Să nu meargă niciodată cu un necunoscut

În afara persoanelor despre care ați discutat, copilul nu trebuie să meargă cu nimeni altcineva. Dacă o persoană încearcă să-l convingă să o urmeze trebuie să refuze, iar în cazul în care vrea să-l constrângă trebuie să strige după ajutor și să se apere.

 
7. Dacă se rătăcește să nu ceară indicații la întâmplare

În cazul în care copilul se rătăcește pe drumul de la școală spre casă cel mai bine este să ceară ajutorul unei femei, preferabil cineva care are un copil în grijă. 
 
Tipul de drum pe care copilul trebuie să-l parcurgă între școală și casă îți poate influența decizia de a-l lăsa să fie independent. Dacă trecerile de pietoni nu sunt semaforizate sau marcate clar, iar traficul este foarte intens, ar putea fi o idee bună să mai amâni momentul în care se va duce singur la școală.
În cele din urmă părinții își cunosc cel mai bine copii și numai ei sunt în măsură să decidă când este momentul potrivit să-i lase pe cont propriu. De exemplu, un copil de 10 ani poate fi foarte prudent și atent la tot ceea ce îl înconjoară, astfel încât nu este periculos să-l lași să meargă spre școală neînsoțit. În cazurile în care copilul nu s-a obișnuit încă să se asigure de fiecare dată când traversează și multe lucruri îi distrag atenția, probabil că este mai bine să aștepți. Ai încredere în intuiția ta. Nimeni nu-ți cunoaște copilul mai bine decât tine.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro