Devine capabil sa ofere dragoste


In cartea sa, intitulata “Prima dragoste”, psihologul Francesco Alberoni afirma ca prefera in locul termenului de “copil indragostit”, pe acela de “atasament extrem” sau “afectiune reciproca si exclusiva”. Conform opiniei lui, relatia afectiva intre doi prescolari de sex opus, care le confera acestora un aer de cuplu de indragostiti in miniatura, este o bresa prin care micutul iese din cercul familiei, in lumea exterioara, fapt care permite copilului sa experimenteze, sa decopere si sa cunoasca.


Christiane Olivier, la randul sau afirma: “Varsta acestor prime iubiri, iubiri prin care de fapt am trecut intr-o forma mai accentuata sau mai difuza cu totii, in jurul varstei de sase ani, corespunde cu o anumita etapa de evolutie. Coincide cu momentul separarii de mama, acum din ce in ce mai timpuriu, prin plasarea copilului la gradinita, si este o replica a copilului la dragostea primita in familie, prin care micutul spune ca nu este doar un receptor de afectivitate, fiind capabil sa si ofere dragoste. Tocmai acesta este marele pas facut de copil, nu doar primeste dragoste, ci este capabil sa o si daruiasca, altcuiva decat mamei sau tatalui”.


Francesco Alberoni completeaza afirmand: “Desi varsta de 6-8 ani este momentul in care copiii sunt foarte curiosi cu privire la sex, micutii, implicati in afectiuni reciproce, nu au niciun fel de interes sexual unul fata de altul. Cu toate acestea se ating, se descopera unul pe altul. Pana la pubertate, nimic nu-i poate face sa fie interesati sexual unul de altul. Este vorba despre curiozitate naturala si nimic mai mult”.

Ne ingrijoram sau ne amuzam?


“Pentru cei mai multi dintre parinti este un soc. Sunt constienti ca pasiunea copilului lor prescolar nu are consecinte, dar ceea ce socheaza este atitudinea copilului, felul in care isi manifesta pasiunea. Copilul indragostit trebuie tratat cu foarte multa delicatete, avertizeaza Christiane Olivier.

“Tratati sentimentele copilului, indiferent ca are 4 sau 8 ani, cu foarte multa intelegere si respect. In dragoste, indiferent de varsta, ratiunea nu functioneaza, cu atat mai mult la aceste varste foarte mici. Nu radeti, nu ii ironizati, nu incercati sa le explicati ca o s-ai treaca intr-o saptamana sau doua. Acordati copilului posibilitatea de a sta impreuna cu 'perechea lui'. A rupe brusc si definitiv aceasta legatura poate duce la depresii grave, la socuri emotionale care sa-i marcheze. Nu stimulati prin niciun fel de comentarii pasiunea copilului, tratati situatia ca pe ceva normal si firesc. Este o oportunitate excelenta pentru a deveni prietenul de nadejde al copilului, pentru a vorbi despre mica lui iubire”, sfatuieste Christiane Olivier.


“Copiii care trec printr-o astfel de experienta sunt extrem de sensibili, dar in acelasi timp, personalitati puternice. Parintii trebuie sa comunice cat se poate de deschis cu cei mai mari dintre micii indragostiti, iar cei mici-mici, ma refer aici la copiii de 4-5 ani, trebuie ajutati si susinuti cu tact, delicatete si foarte multa intelegere sa depaseasca prima mare-mica dragoste”, spune Francesco Alberoni.
  • ce_si_cum, sâmbătă, 30.05.2009 08:48
    dragoste

    Va multumesc foare de mult de lamurire...m-am mai linistit....nu stiu cum sa ma mai comport cu micul meu indragostit.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro