La prima vedere, familia Montagues arată ca orice familie normală. Mark şi Annie sunt foarte uniţi şi adoră să se relaxeze pe plajă împreună cu gemenii lor în vârstă de 11 ani. Dar casa lor din Southeast England ascunde o realitate mai complicată.
Locuinţa lor e de fapt o dărăpănătură, s-o spunem direct. O casă veche, din lemn, cu ferestrele închise cu lacăte, de zici că stă să se prăbuşească, care are înăuntru doar o masă, câteva scaune şi un perete pe care gemenii mâzgălesc şi scrijelesc ce vor ei, fără să-i certe nimeni. Oricine se poate întreba, pe bună dreptate, ce fel de oameni ar trăi aici, aşa. Dar înainte de a-i judeca, trebuie să ştiţi povestea lor.
După ce Annie i-a adus pe lume pe gemenii Samuel şi Jacob, în 2006, ea şi soţul său au realizat că e ceva în neregulă. Băieţii nu comunicau cu ei, nu-ţi manifestau emoţiile şi nu aveau vreo expresie pe chipuri. Doctorii le-au spus că amândoi suferă de autism sever, relatează site-ul
Cu trecerea anilor, Sam şi Jacob au devenit tot mai distructivi. Erau agresivi şi aveau tentative repetate de a fugi. În ciuda încercărilor repetate ale părinţilor de a primi ajutor de specialitate, toţi cei cu care au discutat le-au spus că nu există şanse de redresare şi că situaţia se va înrăutăţi. Ba chiar i-au sfătuit să-i interneze la un centru social.
Annie şi Mark au refuzat să ia în calcul această variantă şi să se dea bătuţi. Au cumpărat o proprietate veche, izolată, au pus lacăte la uşi şi la ferestre şi au lăsat interiorul la dispoziţia "furiei" gemenilor. Dacă doreau să scrie pe pereţi, erau liberi s-o facă, nimeni nu-i certa. Dacă doreau să se zbenguie, nu tremura nimeni de teamă că vor strica ceva. Părinţii s-au gândit că decât să stea închişi într-un centru în care ar fi fost ca nişte deţinuţi, mai bine să stea cu toţii într-o închisoare, dar să fie împreună.
Ideea lor a fost genială: puştii au început să facă progrese echivalente cu nişte miracole, au devenit mai liniştiţi şi par să iasă din tenebrele prezise de experţi. Annie şi Mark au fondat Son-Rise Program, un proiect cu o abordare personală a autismului sever şi continuă să înregistreze progrese,
Astăzi, "casa ca o închisoare" serveşte nu doar pentru a îmbunătăţi comportamentul copiilor, ci şi pentru a-i proteja pe aceştia.