Familia ta. Cum să le vorbim copiilor ca să nu se streseze

Copii / 05.12.2015

Băieții trebuie să se bucure de mai multă încredere și libertate pentru a face singuri lucrurile, iar fetele au nevoie de grijă și protecție, spun specialiștii.

Felul în care le vorbim și modul în care ne comportăm cu micuții noștri își pun amprenta asupra dezvoltării lor, iar extremele – fie libertate prea mare sau protecție sporită – pot afecta dezvoltarea lui armonioasă.

Fiecare copil este unic, are resurse, nevoi, comportamente diferite și ritm propriu de înțelegere și dezvoltare, iar rolul părinților este să le observe această diversitate și să răspundă adecvat, consideră psihologul Iuliana Fűlaș. Mai mult decât atât, specialistul în psihologia copilului crede că în educația acestuia mulți părinți și profesori folosesc fraze needucative, fără a fi pe deplin conștienți de impactul lor negativ asupra juniorilor. "Spre exemplu, am constatat că sunt mulţi părinți care exclamă <<Nu faci nimic cum trebuie!>>, când expresia <<Este normal să greșești!>> este alternativa educativă. Greșelile sunt firești în dezvoltarea copilului, iar ele trebuie privite ca pe oportunități de a învăța. Aceste reacții negative ale părinților sau ale profesorilor îl pot afecta suficient de mult pe copil, întrucât acesta învață încă de mic despre iubirea de sine și poate trezi în el sentimente de vinovăție, îi inhibă initiativa și creativitatea", declară psihologul Iuliana Fűlaș.


Alt exemplu de mesaj pentru educația pozitivă a copilului, pe care specialistul îl scoate în evidență este folosirea mai des a expresiei "Este normal să ai emoții negative", în locul comenzii "Nu mai urla! Ridică-te imediat de pe jos!".
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro