Curatenia in camera copilului
Inainte de a vorbi despre curatenia in camera copilului, trebuie sa vorbim despre noi si despre felul nostru de a fi. De ce? Pentru ca noi, parintii, suntem cei ce oferim...
Inainte de a vorbi despre curatenia in camera copilului, trebuie sa vorbim despre noi si despre felul nostru de a fi. De ce? Pentru ca noi, parintii, suntem cei ce oferim un model si suntem cei raspunzatori de felul in care cresc copiii nostri. Educatia copilului se face chiar din primele zile, din momentul in care vine acasa, in camera lui.Deci, trebuie sa incepem prin a alege camera bebelusului, alegerea modului in care va fi aranjata si intretinuta. Cateva elemete de baza sunt:
- Camera trebuie sa fie luminoasa, sa aiba o temperatura constanta, sa nu fie expusa mucegaiului sau igrasiei, sa fie proaspat zugravita si mobilata simplu.
- Este bine sa asezam patutul copilului tinand cont de ceea ce ar putea sa ii placa sau ar putea sa il deranjeze - de exemplu, sa nu fie trezit de dimineata de razele soarelui sau sa ii bata seara in ochi un felinar de pe strada.
- De asemenea, copilul nu trebuie sa stea in curent, insa este indicat sa aiba vedere la usa sau la fereasta.
- Mare atentie la umbrele ce se formeaza noaptea si care, in imaginatia copilului, pot lua forme generatoare de cosmaruri.
- Perdelele sunt frumoase, insa mare atentie sa nu fie foarte lungi sau in apropierea patutului - pot fi cu usurinta agatate de catre copil. De asemenea, nu este indicat sa aiba snururi. Evita draperiile si perdelele care atrag praful.
- Patutul copilului ar trebui sa fie cat mai simplu, fara volanase sau fundite, pentru ca atrag praful si pot fi un pericol pentru cel mic.
- Zugraveste peretii camerei in culori placute, pastelate. Pe pereti se pot regasi desene cu ursuleti, stelute, flori, etc. O alternativa este tapetul, care poate fi usor sters de praf cu o carpa umeda si pe care cel mic isi poate exersa talentul de pictor.
- Ideal este ca jucariile sa nu fie uriase, pentru ca desi sunt frumoase, nu se pot curata prea usor. Depozitarea jucariilor se va face intr-un cos special destinat lor.
- Mobilierul trebuie sa fie din lemn neted, sa aiba colturi rotunjite sau coltare de protectie.
- Mare atentie la prize! Acopera-le cu sisteme speciale de protectie.
- Nu usca rufe in camera copilului pentru ca umezeala va determina aparitia mucegaiului.
- Camera copilului trebuie sa fie zilnic curatata si aerisita. Aeriseste camera de cateva ori pe zi si seara, inainte de culcare.
- Atentie la produsele de curatenie pe care le folosesti! Ele pot fi toxice, de aceea incearca sa eviti sprayurile pentru mobila sau odorizantele de camera.
- Salteluta si lenjeria de pat se schimba ori de cate ori este nevoie. Ideal este sa fie protejata, insa foarte mare atentie! Nu pune folii de plastic sau alte materiale ce pot fi un real pericol pentru copil.
- In principiu, camera trebuie sa fie simpla si optimizata, sa il fereasca pe copil de pericole iar curatenia sa poata fi intretinuta cu usurinta.