Aparent, muzica face parte in mod firesc din viata fiecarui bebelus. Copilasii in varsta de doi-trei ani fredoneaza adesea cantece de leagan pentru papusi sau ursuleti, cateodata...
Aparent, muzica face parte in mod firesc din viata fiecarui bebelus. Copilasii in varsta de doi-trei ani fredoneaza adesea cantece de leagan pentru papusi sau ursuleti, cateodata se misca in rimul muzicii (acest fenomen poate fi observat incepand din jurul varstei de sapte-opt luni) si le place atunci cand parintii le canta ceva, de obicei inainte de culcare.
Insa muzica are un efect mai puternic asupra lor decat ai fi crezut si, pe termen lung, va avea impact benefic asupra dezvoltarii sale emotionale.
Muzica are o contributie semnificativa dat fiind faptul ca il "expune" pe cel mic la o varietate bogata de sentimente si trairi sufletesti, iar sunetele armonioase au efect asupra activitatii cerebrale, stimuland pozitiv celulele nervoase.
Mai tarziu, acest lucru il va ajuta pe micut sa invete cu mai multa usurinta si va deprinde mai repede lectiile de citire si matematica.
Simplul fapt ca asculta muzica ii este de folos, dar cel mai bine ar fi daca s-ar implica activ in acest sens - de exemplu, studiind un instrument sau dansand, si nu vorbim despre profesionism in cazul de fata.
Pediatrii americani au stabilit ca un copil reactioneaza cel mai bine la muzica in intervalul cuprins intre primul si cel de al treilea an de viata. Audierea pasiva a muzicii este utila, dar incearca sa-l implici, incurajandu-l sa incerce sa danseze (sau, pur si simplu, sa se miste in ritmul muzicii) si sa bata tactul.
Exista foarte multe CD-uri, DVD-uri si carti cu tot felul de cantece pentru copii, dar la fel de bine poti compune si tu cantecele scurte, de cel mult doua - trei versuri, adaptate situatiilor de zi cu zi (spre exemplu, dimineata ii poti intona "Copiii cuminti, se spala pe dinti...").
Daca asculti muzica, antreneaza-l si pe cel mic: ia-l in brate si danseaza cu el, imita-i miscarile. Va fi foarte incantat de reactia ta.
Putin mai tarziu, in jurul varstei de trei-patru ani, poti introduce cantecele special compuse pentru invatarea alfabetului atat in limba romana, cat si in engleza, de pilda. In cazul in care observi ca micutului ii place in mod deosebit un anumit cantecel, repeta-i-l, pentru ca acest lucru are impact pozitiv inclusiv asupra capacitatii sale de memorare.
O data ce micutul tau a inceput sa se familiarizeze cu muzica, acest lucru il poate ajuta sa se relaxeze - sa nu fii surprinsa daca il auzi fredonand "pe limba lui" in timp ce se joaca mai ales daca l-ai obisnuit astfel.
In felul acesta poti transforma, de exemplu, "ritualul" culcarii: incepe sa-i fredonezi un cantecel de leagan in timp ce il imbraci in pijama, sau pune o muzica relaxanta. Analog, atunci cand este momentul sa-si faca ordine in camera si sa stranga jucariile, alege o muzica vesela, ritmata si antrenanta.
In alta ordine de idei, bineinteles ca micutul tau nu este nici pe departe pregatit pentru muzica clasica. Dar exista tot felul de carti pentru copii, care descriu, intr-un limbaj accesibil, viata marilor compozitori, iar unele dintre acestea au si CD-uri atasate.
Spre exemplu, cazul compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart - cu siguranta, micutului tau ii va placea sa fredoneze: "Eu sunt numai un copilas, dragut si mititel/ Sunt vesel ca un fluturas, nu obosesc defel...". Mai tarziu, cand va fi adult, sunt toate sansele sa ii placa acest gen de muzica, fapt care ii va fi de ajutor din toate punctele de vedere.