Cele mai comune boli pe care copiii le pot lua de la școală sau grădiniță
Casă şi familie · Copii / 30.07.2018

Odată ce merge des într-un colectiv copilul tău este mult mai expus bolilor și infecțiilor. Află cum să-l protejezi de cele mai frecvente boli pe care copiii le pot lua de la școală sau grădiniță.

Anii de școală sunt plini de noutăți și activități interesante și cu siguranță nu vrei ca bucuria copilului tău să fie umbrită de nenumărate îmbolnăviri. Jocurile, lectura, alergatul, cluburile de șah sau matematică, echipele de fotbal și baschet sunt numai câteva dintre exemplele de activități de grup din care poate face parte și copilul tău. Fiind în contact cu atât de mute persoane trebuie să aibă o imunitate puternică și să respecte reguli esențiale de igienă pentru a evita varietatea de boli pe care copiii le pot lua de la școală. 
 
În ultima vreme ți se pare că în fiecare zi o nouă infecție din clasă îți afectează copilul? Există soluții pentru a lupta împotriva atacului virușilor. Copiii sunt mult mai vulnerabili în fața bacteriilor deoarece sistemul lor imunitar este încă în dezvoltare. Deși este benefic să se joace împreună cu ceilalți, să învețe să împartă jucăriile la grădiniță sau să poată studia alături de colegii de la școală, este important și să evite să se îmbolnăvească des. 
 

Iată care sunt cele mai comune boli pe care copiii le pot lua de la școală sau grădiniță și cum să procedezi:

 
1. Gripa

Bine cunoscuta gripă apare foarte des în școli, tocmai din cauza faptului că un coleg bolnav îi poate contamina pe toți ceilalți neintenționat. Simptomele includ migrene, epuizare, dureri musculare, frisoane, febră și diminuarea apetitului. În cazuri mai grave pot apărea tusea, durerea în gât, diareea sau durerile abdominale. De asemenea, simptomele gripei sunt similare cu cele ale pneumoniei, de aceea trebuie să te adresezi doctorului imediat ce le-ai observat. Pentru a preveni îmbolnăvirile este important ca tuturor copiilor de peste 6 luni să li se administreze vaccinul antigripal. 
Pentru prevenția zilnică, învață-ți copilul să se spele pe mâini înainte de fiecare masă și după ce merge la toaletă. De asemenea trebuie să aibă la îndemână o soluție pentru dezinfectarea mâinilor și nu trebuie să folosească aceleași pahare sau tacâmuri ca și colegii lui.

 
2. Conjunctivita

Se caracterizează prin inflamația pleoapelor și a membranei conjunctive. Este o afecțiune des întâlnită și poate fi cauzată de bacterii, factori alergeni, poluare, ingrediente nocive din produsele cosmetice sau clorul folosit pentru dezinfectarea apei din piscine. Copilul tău îți poate spune că îl ustură ochii sau îl deranjează lumina și vei observa că îi lăcrimează ochii mai des decât de obicei.
De asemenea, pleoapele se pot umfla, iar ochii pot avea un aspect injectat. Conjunctivita se transmite foarte ușor de la o persoană la alta și, din acest motiv, copii care primesc acest diagnostic nu merg la școală sau grădiniță decât după ce s-au vindecat.  Ca măsuri preventive învață-l  pe copilul tău să nu pună mâna la ochi, gură sau nas. 

 
3. Gastroenterita

Provoacă iritarea mucoasei stomacale și afectează tractul intestinal și digestia. Gastroenterita poate fi cauzată de bacterii, viruși sau paraziți. Primul lucru pe care trebuie să-l faci în cazul în care copilul tău suferă de acestă afecțiune este să te asiguri că bea suficiente lichide. Dacă are stări de greață, vomită sau are diaree organismul va pierde rapid lichidele de care are nevoie pentru o funcționare optimă. Trebuie să ai mereu la îndemână apă plată, la care poți adăuga putin suc de lămâie pentru a combate greața. 
Pentru a preveni gastroenterita amintește-i copilului tău să se spele des pe mâini și să evite contactul direct cu persoanele bolnave. 

 
4. Răceala

Este cauzată de virusuri respiratorii, dar are manifestării mai puțin grave decât gripa. Aceste virusuri supraviețuiesc mai multe ore pe diferite suprafețe și pot intra în contact cu mucoasa nazală, cauzând îmbolnăvirea. Simptomele răcelii sunt tusea, strănutul, durerea de cap și nasul înfundat. Toamna și iarna este o adevărată provocare să oprești răceala. Vremea rece face ca ferestrele să fie mult timp închise, iar copii stau în aceeași încăpere și, în timpul activităților comune pot intra în contact cu un coleg bolnav. Pentru prevenirea îmbolnăvirii este esențial ca fiecare copil să se spele des pe mâini și să nu pună mâna la ochi, gură sau nas. De asemenea, asigură-te că doarme suficient și are o dietă bogată în fructe și legume proaspete, precum și grăsimi esențiale ( nuci, migdale, pește gras).
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro