Uneori părinții cer prea mult de copil, având în vedere nivelul său de dezvoltare și / sau circumstanțele.
Iată câteva exemple pe care le aud în mod regulat, împreună cu câteva strategii pentru a obține rezultate mai bune. Instrucțiunile date de părinți sunt prea generale. Solicitări de genul “Poartă-te frumos!” sau “Fii cuminte” nu au prea mult înteles pentru un copil mai mic de 10 ani. Spune-i clar ce vrei să facă. Spune-i “Oprește-te din strigat” sau “Da-i lui John camionul inapoi”.
Sarcina este prea complicată pentru copil. Foarte puțini copii mici pot înțelege “Fă-ți curățenie în cameră”. Copiii reacționează mai bine la “Strânge cuburile” sau “Pune-ți hainele în coșul de rufe”. Multe sarcini mici îndeplinite cu succes alimentează copilul pentru cele care urmează.
Când îți înveți copilul noțiuni precum responsabilitatea și consecvența trebuie să-ți amintești că cel mic ratează legătura dintre comportamentul său și o recompensă sau consecință. În cazul în care consecința vine după o lungă perioadă de timp de la întâmplare, un copil nu învață nimic cu adevărat. De exemplu, recompensarea unui copil de 3 ani la sfârșitul săptămânii pentru comportament bun acumulat nu are niciun sens pentru că memoria și simțul timpului nu îi sunt suficient de mature pentru a ști ce înseamnă. Cu cât este copilul mai mic, cu atât legătura trebuie să fie mai apropiată. Răsplătește-l imediat, de exemplu spunându-i “E foarte bine că i-ai dat lui Billy cuburile înapoi”.
Avem așteptări prea mari de la copii. Copiii foarte mici știu că “nu” înseamnă să se oprească din ceea ce fac, dar nu se pot gândi la un înlocuitor dacă tentația originală rămâne la îndemană. De exemplu, butoanele de la recorder-ul video vor fi în continuare mult prea tentante pentru copil dacă nu îi dai altă activitate departe de aparat.
Prea multe “nu-uri”
Dacă lumea copilului este doar o mare de interdicții, atunci el nu le va mai acorda atenție. Părinții ar trebui să prioritizeze problemele și să lucreze câte una sau câteva pe rând. Sugerez să începeți cu comportamentul care pune în pericol viața și care provoacă vătămări corporale grave sau distrugeri majore ale proprietății. Luptele pe mâncare nu sunt câștigate niciodată și cele despre haine, de cele mai multe ori, nici nu merită efortul.
Copilul este epuizat. Nu încercați să îl disciplinați atunci când este obosit, îi este foame, este supărat sau stresat. Vei avea mai mult succes dacă îndepartezi copilul din respectiva situație, lasă-l să aibă tot ce are nevoie (un pui de somn, o gustare, o îmbrățișare) și încercați din nou.
Părintele este extenuat. Când ești mai supărat decât copilul tău, cel mai probabil nu îl vei putea învăța nimic valoros. Acordă-ți o pauză. Deși copiii vor și ar trebui să învețe că părinții au răspunsuri emoționale la un comportament – expresia ta faciala, vocea și comportamentul sunt toate căi prin care el judecă răspunsul lumii la acțiunile lui – fii atent când simți că pierzi controlul. Atât tu, cât și el veți fi speriați de reacția ta exagerată. Și probabil vei regreta ce ai spus sau ce ai făcut.
Mai bine vă liniștiți!
După un somn odihnitor totul se leagă mult mai ușor și poți încerca din nou să îl inveți acel lucru. De asemenea, lasă-ți copilul să se relaxeze și să doarmă atât cât are nevoie. Noile scutece Pampers oferă până la 12 ore de protecție împotriva umezelii. Noul Pampers Premium Care este primul și singurul scutec care prezinta inovatia canalelor absorbante Pampers ce ajută la distribuirea uniforma a lichidului pentru protectie impotriva umezelii. Mai mult, indicatorul de umezeală arată când ar trebui schimbat bebelușul, astfel încât să se bucure în continuare de dragostea ta. Pentru mai multe informaţii, puteţi vizita: www.pampers.ro