Bruxismul la copii
Casă şi familie · Copii / 15.12.2015

Bruxismul sau (scrasnirea dintilor) reprezinta o manifestare ce afecteaza atat dantura, cat si articulatia temporo-mandibulara si musculatura capului si gatului, constand in lovirea si frecarea dintilor intre ei. In cazul persoanelor care sufera de bruxism, fie ei adulti sau copii, timpul in care exista contacte ocuzale (dintii se intalnesc) si intensitatea acestora sunt mult mai mari fata de cum ar fi normal, in felul acesta uzura danturii fiind mult accentuata.

Bruxismul se poate manifesta atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii si poate fi de tip centric sau excentric. Bruxismul este de tip centric atunci cand dintii de jos se inclesteaza pe cei de sus, fiind in felul acesta transmise forte foarte mari parodontiului (ligamentul de sustinere al dintilor in os) si oaselor alveolare (oasele care sustin dintii in cavitatea bucala). Atunci cand dintii aluneca fara controlul constient al pacientului si se freaca intre ei fara ca intre suprafetele ocluzale sa fie interpus vreun aliment, vorbim despre un bruxism de tip excentric.



Cauzele bruxismului la adulti nu sunt cunoscute cu exactitate, insa cel mai adesea ele sunt strans legate de stres, afectiuni psihologice sau alte cauze locale din cavitatea bucala, precum: contacte traumatice intre dinti sau interferente ocuzale in timpul miscarilor functionale. Pentru adulti, tratamentul bruxismului implica eliminarea factorilor identificati ca fiind cauzatori si, in paralel, aplicarea unor gutiere ale caror specificatii sunt indicate de catre medicul stomatolog si care sunt realizate personalizat pentru fiecare pacient in parte, in laboratoarele de tehnica dentara.    


In cazul copiilor, poate aparea o forma de bruxism tranzitorie dupa eruptia dintilor de lapte, fiind legata de senzatia noua de a avea dinti sau de incercarea copilului de a-si cauta echilibrul ocluziei, incercand prin acest gest inconstient sa elimine unul sau mai multe contacte premature.

De regula, la copiii mici bruxismul nu se trateaza, pentru ca el nu creeaza probleme de durata si, de cele mai multe ori, dispare odata cu aparitia tuturor dintilor permanenti. Daca insa observati ca bruxismul se prelungeste sau vi se pare ca cel mic are un episod acut, este bine sa va adresati medicului dumneavoastra stomatolog, care va sti sa va recomande tratamentul adecvat.


Aveti grija de zambetul copiilor dumneavoastra, caci este cel mai de pret accesoriu pe care il pot avea!

Dr. Claudiu Lupascu- Clinica LLL Dental 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro