Sosirea bebelusului in familia ta este un eveniment fericit si o ocazie de bucurie pentru intreaga familie, insa exista si un alt membru al acesteia care ar trebui sa inteleaga...
Sosirea bebelusului in familia ta este un eveniment fericit si o ocazie de bucurie pentru intreaga familie, insa exista si un alt membru al acesteia care ar trebui sa inteleaga mai clar faptul ca vor aparea unele schimbari in locuinta si in felul in care sunt gestionate relatiile intrafamiliale.
Este posibil ca pisicuta sau cainele tau sa aiba nevoie de atentie speciala si de putina intelegere, pentru a se putea adapta noii situatii.
O mare parte dintre animalele de companie au nevoie de un plus de atentie in momentul in care in sanul familiei apare un nou membru. Pentru caini, in mod special, aceasta poate fi o situatie confuza si invaziva - din punctul lor de vedere, in peisaj apare un nou "membru al haitei"...
Un caine socializeaza in haita, ceea ce inseamna ca unii membri ai familiei sunt considerati a fi dominanti, iar altii se supun pozitiei si regulilor pe care acestia le impun, situandu-se pe o treapta inferioara.
Initial, un caine poate considera ca bebelusul se afla pe o pozitie inferioara in ierarhia familiei si este posibil sa afiseze fata de micut un comportament dominant. Urmareste semne ale agresivitatii, cum ar fi maraitul, urechile coborate sau lasate pe spate si ghemuirea animalului. Cainii care au relatii foarte stranse cu stapanii lor pot deveni depresivi si pot refuza hrana.
In schimb, pisicile sunt mai putin sociabile decat cainii si pot alege sa ignore complet bebelusul. Pisicile nu socializeaza in haite, asa ca nu au motive pentru a-si manifesta agresiunea.
Pentru ele, cea mai suparatoare parte a traiului in compania copiilor este faptul ca sunt tracasate si deranjate, desi unele pisici formeaza legaturi puternice cu proprietarii lor si se pot simti date la o parte. De asemenea, pot renunta sa mai manance.
In cazul in care constati un comportament agresiv la micutul tau prieten necuvantator, corecteaza-l imediat, insa nu il pedepsi. Problemele comportamentale grave sau cele care raman in stare latenta si izbucnesc periodic trebuie intotdeauna discutate cu medicul veterinar.
Inainte de a aduce nou-nascutul acasa de la maternitate, parintii ar trebui sa ii permita animalului de companie sa intre in camera copilului si sa "investigheze" patutul si mobila noua. Daca pisica sesizeaza mirosul de pudra sau alte mirosuri specifice produselor pentru bebelusi, pana la urma le va asocia cu bebelusul - ca atare, lasa pisicuta sa... exploreze aceste mirosuri.
Totusi este preferabil sa nu mai acorzi accesul animalelor de companie in camera copilului, o data ce acesta a ajuns acasa. Permite-i pisicii sa vada nou-nascutul si sa il miroasa cu delicatete.
Parintii care intra in panica si il retrag pe cel mic din calea pisicii sau cainelui, in momentul in care animalutul paros se apropie de el, in cele mai multe cazuri ii transmit prietenului necuvantator al familiei un mesaj cat se poate de clar, si anume faptul ca bebelusul reprezinta o amenintare...
Asigura-te ca ti-ai trecut in agenda intentia de a petrece mai mult timp in compania animalelor tale de companie. Arata-le ca nu au fost inlocuite si ca si-au pastrat acel loc special in inima ta. Prietenii nostri blanosi se pot teme de abandon sau de respingere, in momentul in care isi dau seama ca intreaga ta atentie si a partenerului tau de viata se indreapta asupra bebelusului.
Iesiti impreuna la plimbare, joaca-te freesbe cu cainele sau pune in practica jocurile preferate ale pisicutei tale. Acordati-va timp personal, doar tu si animalul tau de companie.
Chiar si tinand cont de aceste precautii, unele animale nu se vor obisnui niciodata cu copiii. Asa cum se intampla si in cazul oamenilor, fie accepta copiii, fie nu.
Daca un animal de casa este crescut in preajma micutilor, nu ar trebui sa existe probleme comportamentale majore. Insa daca pisicuta sau catelul tau nu au vazut pana acum "un pitic", este recomandabil sa supervizezi cu atentie si indeaproape aceasta interactiune.
De asemenea, daca animalul tau de companie a fost tachinat sau, mai rau, maltratat in trecut, de catre un copil, vor exista unele obstacole semnificative pe care trebuie sa le depasiti impreuna.
O data ce copilul creste, este imperios necesar sa invete cum anume trebuie sa isi respecte si sa isi trateze animalul de casa. Prichindelul ar trebui sa stie ca si animalele simt durere, foame, frig, se simt triste si singure atunci cand nu au pe nimeni in preajma, la fel ca si oamenii.
Lauda-i pe cei mici atunci cand se poarta cu blandete cu pisica sau cainele vostru si atrage-le atentia, corectandu-i, atunci cand se poarta dur si cu rautate fata de ei.
De asemenea, copiii trebuie sa invete faptul ca un catelus are in sange, in mod natural, instinctul de a vana, de a prinde, de a face aport sau de a pazi turme. Alergatul dupa coada si prinsul acesteia sau alergatul prin curte pot fi invitatii ale cainelui tau pentru "vanatoare" sau "topaituri" - o reactie cat se poate de naturala pentru el.
Tine minte! In foarte multe situatii, animalele tale de companie sunt ca niste bebelusi - nu inteleg cu adevarat ceea ce se intampla in jurul lor. Ca atare, gaseste modalitati de a le arata ca le iubesti la fel ca intotdeauna. Mergeti la plimbare sau petreceti timpul impreuna, in curte, intr-o seara mai calda. Mesele sale trebuie sa fie momente speciale, atat pentru ele, cat si pentru tine. Putina afectiune le ajuta sa ramana fericite.