“Baiatul meu are 10 ani si merge la o scoala unde uniforma nu este obigatorie. Incepe anul acesta clasa a patra. In anii trecuti, la inceputul scolii alegeam impreuna cu el trei tinute, care deveneau <uniforme>. La scoala mergea imbracat doar asa. A fost foarte bine, pentru ca nu exista intrebarea 'cu ce ma imbrac'. Nu existau mofturi sau pretentii. Fiica mea este in clasa a VI -a si am aplicat, cu succes aceeasi metoda. Are patru tinute, pe care le poate schimba, dar nu merge niciodata la scoala imbracata cu altceva. Ideea mea a fost adoptata si de mamicile din clasele copiilor mei, cu sustinerea dirigintei si a invatatoarei. Cred ca si copiii si-au dat seama de avantaje!”, ne-a povesti Cristina, mama a doi scolari.

 

Lucruri vechi, lucruri dragi

 
“De cand s-a nascut baiatul meu, care acum are 12 ani, am primit mereu hainute de la baiatul surorii mele, care este cu doi ani mai mare. Copiii cresc foarte repede si multe din hainute nu numai ca nu apuca sa se uzeze, dar uneori nici nu se cunoaste ca au fost imbracate. Dau la randul meu mai departe, copiilor unor prietene hainele care i-au ramas mici lui Filip. Imi face in egala masura placere sa primesc si sa dau”, povesteste Oana, mama unui baiat care incepe clasa a VI-a.


“Cand am inceput eu liceul, acum multi ani, tata mi-a facut cadou un penar foarte frumos, din piele si un set deosebit pentru scris, cu stilou clasic, pix si creion. Le-am iubit si inca le iubesc! Fiica mea incepe acum clasa a V-a si, pentru ca este o fetita tare ingrijita, tare atenta cu lucrurile ei, i le  voi face cadou. Sunt sigura ca se va bucura si ca le va folosi cu placere, mai ales ca sunt un dar de la bunicul ei”, spune Alina.
Concluzia: Primeste si da mai departe. Creezi astfel copilului tau respectul pentru lucrurile din jur, oricat de neinsemnate ar fi ele, se nasc legaturi, dragostea merge mai departe si, pentru ca tot este criza economica, faci o economie. Implica-ti copilul, astfel incat sa primiti impreuna, sa dati impreuna!

 
Puncte de bifat inainte de inceputul scolii:

O scurta vizita la mediul de familie, asa de control;Se recomanda o vizita si la stomatolog, cu atat mai mult cu cat dintii copilului sunt in schimbare;Cea mai mare parte a rechizitelor trebuie cumparate dupa ce incepe scoala, pentru ca abia atunci profesorii spun copiilor ceea ce le trebuie. Deci nu investi in caiete, carti si alte rechizite pentru ca este posibil sa risipesti bani;Schimba ceva in camera micutului. Faceti ordine, scoate din biroul lui, din dulap, tot ceea ce prisoseste. Ai grija sa duci ceva – cat de mic, cat de putin - in loc. O lampa de birou, un poster inramat, un dictionar;Vezi care este traseul copilului pana la scoala. Parcurgeti impreuna drumul, de cateva ori. Vezi daca traseele liniilor de transport in comun nu s-au modificat, intre timp;Vorbeste cu invatatoarea/diriginta despre ce poate oferi scoala dupa ore, daca exist un program de genul “after-school” ;O petrecere de “inceput de scoala”, pe care sa o organizezi impreuna cu o alta mamica, si la care sa vina cativa dintre colegii copilului tau. In acest mod, reintoarcerea in colectivitate va fi mult mai usoara.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro