Opteaza pentru izolarea termica a locuintei
Potrivit Directivei 91 din 2002, toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa aplice un program de reabilitare termica. De stiut este si faptul ca acest program...
Potrivit Directivei 91 din 2002, toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa aplice un program de reabilitare termica. De stiut este si faptul ca acest program se aplica atat pentru cladirile de locuit, cat si pentru cele publice (mai vechi de patru ani) si va deveni obligatoriu. Astfel, daca nu ai un certificat termic, te vei afla in incapacitate sa cumperi, sa vinzi sau sa iti faci polita de asigurare pentru respectiva locuinta.Cel mai de pret avantaj al izolarii termice a locuintei tale este reducerea consumului de energie termica (utilizat pentru incalzire) cu pana la 50%. Daca stai si te gandesti, investitia este una nu foarte mica, dar ti-o amortizezi in cativa ani. Totusi, ce materiale poti folosi si la ce valoare se ridica acestea?
Pentru izolarea termica a locuintei poti alege fie polistiren expandat/extrudat, fie vata de sticla/bazaltica. Daca locuiesti intr-o zona in care temperaturile sunt mai scazute in majoritatea anului, solutia optima este izolatia termica pe suprafata exterioara a cladirii. De ce? Pentru ca miscorezi riscul aparitiei condensarii a vaporilor de apa, iar capacitatea de stocare a caldurii va fi mult mai mare.
Aproximativ 35% din caldura unei camere se pierde prin peretii exteriori, pana la 25% prin acoperis, 10% prin ferestre, 15% prin pardoseala, iar 15% prin usi. Printr-o izolare termica exterioara a peretilor, se acumuleaza caldura in incapere si se echilibreaza temperatura. Daca vei folosi materiale de calitate, in mod sigur peretele izolator exterior nu va ingheta, chiar daca afara va fi o temperatura foarte scazuta.
Un calcul rapid al lucrarilor de izolare termica exterioara a unei locuinte te poate face sa scoti din buzunar pana la 2500 lei. Bineinteles ca exista diferente de pret si de aceea trebuie sa tii cont de calitatea produsele pe care doresti sa le utilizezi, configuratia apartamentului, daca are o suprafata exterioara mai mare, manopera etc.
Specialistii spun ca blocurile de beton sunt cele mai scumpe de reabilitat, fiind urmate de cele realizate din placi prefabricate. Daca locuita ta este din caramida, poti sa rasufli usurata - te va costa mai putin reabilitarea termica.
Pentru o izolare sigura, poti opta pentru scandurile din PVC, care se monteaza peste caramida, pe un profil de aluminiu. Nu uita ca in lunile de toamna, astfel de materiale pot avea reduceri de pana la 30%!
Daca te-ai decis sa folosesti polistiren pentru termoizolarea exterioara a locuitei, trebuie sa stii ca este unul dintre cele mai indicate materiale. De ce? Pentru ca pe langa faptul ca este un foarte bun termoizolant, elimina puntile termice, nu afecteaza rezistenta cladirii si nu ii modifica foarte mult arhitectura.
Vata minerala este un alt material foarte eficient in izolatarea termica exterioara, fiind foarte flexibila si de aceea o poti utiliza si la reabilitarea fonica a pardoselelor, dar si a mansardelor.
Daca doresti, poti folosi un termosistem cu vata minerala si mortare silicatice. Se pare ca acesta este mult mai sigur si te fereste de condens.
Izolatia interioara a locuintei este si ea indicata, dar trebuie sa stii faptul ca are si cateva dezavantaje: iti reduce numarul de metri patrati din locuinta, nu iti corecteaza eventualele denivelari de pereti, iar peretele fals rezultat nu este foarte rezistent.
Nu incerca sa iti izolezi termic locuita fara sa apelezi la niste specialisti. Daca lucrarea executata nu este una de calitate, pot aparea mai multe dezavantaje, printre care se numara si condensul: termoizolatia devine umeda, iar vopseaua din exterior incepe sa cada. In acest caz, nu iti mai ramane decat sa utilizezi un material care poate impiedica apa sa mai produca un condens, sa se mai infiltreze in pereti sau, dupa caz, acoperis.