Cum să protejezi mediul înconjurător în timp ce-ți organizezi nunta
Casă şi familie · Bugetul familiei / 15.07.2019

Organizarea nunții tale presupune cumpărarea florilor, a elementelor de decor, a diferitelor preparate și băuturi dar te-ai gândit ce impact poate avea acest eveniment asupra mediului înconjurător? Descoperă cum să-ți planifici nunta fără să ai un efect nociv asupra mediului sau să-ți depășești bugetul.

Precis vrei să-ți amintești nunta ca pe un eveniment cu totul special mulți ani după ce are loc, iar felul în care te organizezi, tipul de preparate și decorul ales pot contribui la protecția mediului și chiar la reducerea costurilor. Dacă te gândeai că diminuarea efectului negativ asupra mediului implică o creștere a cheltuielilor să știi că lucrurile stau cu totul altfel. Grija față de mediu ar putea însemna economii substanțiale pentru tine, așa că este bine să iei în calcul și acest aspect.
Cu puțină creativitate poți găsi soluții potrivite care să reprezinte personalitatea ta și a partenerului. Meniul, decorațiunile folosite sau darurile oferite invitaților pot reflecta preocuparea voastră pentru protecția mediului înconjurător, fără să reducă bucuria sau distracția.

 
Iată ce idei poți aplica la nunta ta pentru a proteja mediul în timp ce te bucuri de evenimentul special:

 
1. Alege florile în ghivece

Multe cupluri optează pentru aranjamente florale aparte, care se regăsesc în interiorul sălii și pe mesele invitaților, dar este mult mai simplu să alegi plantele și florile în ghivece. Nu vor fi aruncate după aceea, nu se vor ofili, dar vor bucura invitații la fel de mult și vor întregi atmosfera de sărbătoare. Poți alege fie exclusiv flori în ghivece pentru a crea mixul de culori preferat, fie numai plante verzi, cum sunt cactușii sau ferigile pentru a da o notă diferită petrecerii și locației unde are loc ceremonia. Dacă nu vrei să păstrezi tu toate plantele după încheierea petrecerii le poți dărui invitaților care sunt pasionați de grădinărit. Surpriza va fi foarte apreciată.

 
2. Schimbă obiceiul privind darurile de nuntă

În loc să lași invitații să se concentreze pe cumpărarea diferitelor produse din magazine, care vor necesita ambalaje suplimentare, poți transforma nunta într-o ocazie mai practică. De exemplu, le poți vorbi oaspeților despre diferite proiecte caritabile, poți specifica dacă ai nevoie de unelte pentru grădină sau le poți cere ajutorul pentru a avea grijă de animalele de companie, fără să fie nevoie să aducă multe cutii colorate care conțin cadouri.

 
3. Căsătorește-te în aer liber

În loc să închiriezi o locație specială pentru realizarea ceremoniei, care va necesita resurse suplimentare de curent electric, poți reduce presiunea asupra mediului înconjurător organizând ceremonia și recepția în aer liber, dacă vremea este frumoasă. Vei reduce efectul negativ asupra mediului, dar îți vei diminua și costurile totale pentru decorare. Dacă alegi bine locația vei avea un fundal special creat chiar de natură, fără să fie nevoie să cumperi flori, draperii sau alte obiecte pe care nu le vei păstra după aceea.

 
4. Creează-ți singură buchetul de mireasă

În loc să cumperi flori care se vor ofili în câteva ore poți gândi creativ pentru a realiza o nouă variantă de buchet de mireasă. Dacă te uiți online vei găsi foarte multe idei și fotografii în care miresele au utilizat pagini de carte, flori din hârtie colorată sau chiar nasturi pentru a realiza un buchet cu totul aparte. O astfel de creație va rezista mulți ani și o poți păstra ca amintire. Același sfat se poate aplica și pentru buchetele domnișoarelor de onoare.

 
5. Susține producătorii locali

Dacă ai nevoie de serviciile florarilor sau ale firmelor de catering alege firmele care folosesc produse locale. În acest mod vei reduce impactul asupra mediului, care devine negativ când soliciți produse care trebuie transportate pe distanțe mari.

 
6. Pune la dispoziția oaspeților caserole sau cutii din materiale biodegradabile

Este foarte util să lași la dispoziția invitaților recipiente care nu dăunează mediului pentru ca fiecare să-și poată lua o porție suplimentară pentru a doua zi din preparatul favorit. În acest mod reduci stresul de după petrecere când nu știi ce să faci cu mâncarea care a rămas și vei pleca liniștită în luna de miere. Vei evita irosirea mâncării, iar recipientele utilizate nu vor dăuna mediului.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro