4 situaţii care duc la acumularea de datorii. Cum ne planificăm bugetul?
Casă şi familie · Bugetul familiei / De Iulian Ioncea, 01.03.2014

Cheltuielile urgente, vacanțele cu familia sau pur și simplu situaţiile neprevăzute ne pot face să intrăm în datorii. Cardurile de credit ușor accesibile, împrumuturile rapide sau cumpărăturile în rate fac dificilă menținerea unei discipline financiare și sunt, din ce în ce mai des, cauzele acumulării datoriilor.

Începutul unui nou an este un bun moment de reflecție asupra situației financiare și de planificare a principalelor cheltuieli pentru următoarele luni. Trebuie să ținem cont de faptul că oricine poate face datorii.

Problemele financiare generate de imposibilitatea de plată a obligațiilor financiare poate duce la adoptarea unor soluții temporare, cum ar fi împrumuturile rapide sau overdraft (descoperire de cont). Pot fi numeroase cauze pentru astfel de situații - dar cel mai decisiv factor este adesea modul în care ne administrăm veniturile.


Un buget familial nesăbuit și cheltuielile iraționale reprezintă calea sigură spre datorii. La acestea se mai adaugă consumul excesiv, cumpărăturile din impuls și aruncarea banilor pe lucruri inutile.

“Datoriile pot fi cauzate de mai mulți factori. Unul dintre principalii factori este modul în care ne construim bugetul casei sau lipsa unui buget familial. Cheltuielile excesive nu sunt întotdeauna o surpriză pentru noi, dar câteodată putem să le prevedem și să ne pregătim din timp. Astfel evităm să intrăm în probleme financiare”
, a spus Daniela Dochia, specialist Comunicare și PR KRUK România.

Situațiile care duc la acumularea de datorii


Cum putem, totuşi, să ne pregătim pentru perioadele de grea încercare pentru portofelele noastre?

Sales, sales!

Nimic nu este mai tentant și mai favorabil pentru “devalizarea” portofelelor decât perioadele de reduceri. În timpul perioadelor de vânzări cu discount, ducem adesea mâna la buzunar și ne plimbăm prin magazine la vânătoare de ocazii.

Cumpărând produs după produs de care nu întotdeauna avem nevoie, suntem convinși că economisim și că, astfel, cheltuim mai puțin. În astfel de ocazii, folosim cel mai adesea bani virtuali: cardurile de credit.


Achizițiile seminificative făcute cu cardul de credit, mai ales când nu avem soluții de plată și când banii se duc instantaneu, ne pot face să rămânem fără lichidități.

Vacanțele cu familia

Pregătirea vacanței sau evenimentele în familie înseamnă cheltuieli mari. Pentru a face față acestei provocări, încercăm să ne întâmpinăm oaspeții cu cadouri scumpe, care ne duc la cheltuieli și mai mari.

În preajma vacanței suntem tentați să facem împrumuturi suplimentare și să cheltuim mai mult decât ne putem permite.


Vacanța de vară și începerea școlii

Perioada vacanțelor de vară poate fi dificilă, mai ales pentru familiile cu copii. Este momentul când fiecare părinte socotește cât poate cheltui pentru distracţia copiii săi, pentru ca mai apoi să facă socoteli pentru rechizitele de început de an școlar.

Fiecare dintre aceste cheltuieli semnificative poate afecta bugetul casei, iar când ambele sunt făcute în același timp, pot ușura portofelele părinților.

Căsătoria și botezul

Ocaziile speciale pot, de asemenea, să afecteze finanțele familiei. Evenimentele în familie, cum ar fi o căsătorie sau un botez, reprezintă o cheltuială mare. Este periculos pentru bugetul nostru să încercăm să acoperim astfel de cheltuieli din venitul curent sau să facem un împrumut.

Din fericire, știm de aceste evenimente din timp. Cel mai bine ar fi să încercăm să le includem în planul nostru de buget cât mai curând posibil. Este bine să alocăm o sumă de bani în mod sistematic, punând deoparte în fiecare lună ceva bani pentru a strânge suma de care vom avea nevoie când va sosi momentul special.

Cum ne planificăm bugetul?


Una dintre metodele de a ţine sub control cheltuielile casei este să avem un buget familial. Multe familii pot să-și rezolve problemele financiare dacă fac o listă a tuturor cheltuielilor și le planifică din timp.

Elaborarea unui buget familial necesită disciplină și hotărâre, bună organizare și cooperare între toți membrii familiei. Totuși, acest efort poate aduce multe beneficii și mai ales multe economii. Dacă știm exact cât cheltuim pe un lucru anume și cât ne mai rămâne, ne poate fi de mare folos când decidem să facem o achiziție majoră, cum ar fi un apartament sau o mașină. Această informație ne va ajuta să ne evaluăm în mod realist finanțele, înainte de a ne asuma alte obligații. Mai mult, odată ce pregătim un buget familial, vom scăpa de stresul și problemele legate de cheltuielile de vacanță și cele de început de an școlar.

“Să administrăm un buget familial nu este cea mai ușoară sarcină, dar beneficiile acestei activități sunt foarte mari. Costurile legate de trimiterea copiilor într-o excursie în vacanța de iarnă, cumpărarea de cadouri pentru întreaga familie sau înlocuirea unui obiect casnic defect nu ne vor mai da de furcă, atâta timp cât vom include astfel de cheltuieli în bugetul pe termen lung al casei”, a adăugat Daniela Dochia.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro