În fiecare an, ziua de 8 august este dedicată unuia dintre cei mai buni prieteni ai omului: pisica.
Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor şi alte grupuri care militează pentru drepturile animalelor au hotărât să dedice pisicii o zi din an, începând din 2002, pentru a creşte gradul de conştientizare al oamenilor faţă de nevoile pisicilor şi faţă de lupta împotriva neglijării şi abuzurilor comise asupra acestora.
De-a lungul timpului, pentru oameni pisica (Felis cattus) a fost un semizeu, ca apoi din contră să fie văzută ca o slujitoare a infernului, iar în prezent este o prietenă şi o agreabilă parteneră a căminelor noastre. Dintre animalele de companie, pisica, alături de câine, rămâne prietena cea mai obişnuită a omului, se arată în cartea "Ghid felin", scrisă de dr. Filea Ioan Ivana şi dr. Simona Filea Ivana.
Având o diversitate de rase ("Siameză", "Abysiniană", "Albastru de Rusia", "Bengaleză", "British Shorthair", "British Longhair", "Maine Coon", "Norvegiană de Pădure", "Persană", "Ragdoll", "Singapura", "Sphynx", "Chartreux" etc.), pisica, felină foarte curată, silenţioasă, independent, se ataşează destul de repede de stăpân. Totuşi, deşi domesticite de atâţia ani, pisicile au păstrat şi unele instincte sălbatice, menționează volumul menționat de Agerpres.
În Antichitate pisica a constituit adesea obiectul unui adevărat cult, după cum o dovedesc colecţiile de mumii şi statuetele provenite din Egipt. Fiecare templu din Egipt adăpostea familii de pisici. Când o pisică murea, corpul acesteia, îmbălsămat cu grijă cu substanţe aromate, era depus într-un mic sicriu împodobit adesea cu încrustaţii de aur, care era îngropat într-un cimitir special, rezervat exclusiv pisicilor.
Vestigii ale civilizaţiei Egiptului antic oferă dovezi că pisica era venerată în mijlocul familiilor regale din acele vremuri, arată Kay Ragland în lucrarea sa "Kittens" (publicată prima dată în 1988). Când oamenii de ştiinţă au pătruns în mormintele faraonilor, au descoperit pisici mumificate îngropate, în camere aflate în interiorul piramidelor, împreună cu alte lucruri de mare valoare. Ei au descoperit, totodată, pe pereţi hieroglife care făceau referire la o rasă de pisică foarte respectată în Egiptul antic.
Mai recent, la sfârşitul anului 2018 o echipă de arheologi egipteni a descoperit la situl de la Saqqara, în apropiere de Cairo, şapte morminte (patru dintre acestea cu o vechime de peste 6.000 de ani) în interiorul cărora au fost găsite şi pisici mumificate. Trei dintre aceste morminte "datează din vremea Noului Regat (a doua jumătate a celui de-al doilea mileniu înaintea erei noastre) şi funcţionau ca nişte necropole pentru pisici", preciza la acea dată, într-un comunicat, ministrul egiptean al Antichităţilor, Khaled el-Enany.
În Evul Mediu pisicile au fost mult timp victimele unor prejudecăţi absurde. Cele "nouă vieţi" legendare ale pisicilor reprezintă o fantezie care se datorează poate faptului că aceste animale remarcabile pot îndura multe maltratări şi totuşi supravieţuiesc, se arată în "Ghid felin".
Citește și: Cornelius „Pâine cu mălai“, pisica neagră cu sprâncene albe
În prezent există în întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute, iar pisica europeană cu blana scurtă este cea mai răspândită. Ziua internaţională a pisicii este un prilej pentru ca acestor animale de companie să le fie oferită mâncare delicioasă, precum şi alte cadouri care le plac.
Foto: Hepta, Felicity Berkleef, Bored Panda