Si cainii se tem de oameni...
Casă şi familie · Animale / De Ramona Popa, 13.09.2007

Deseori, frica la caini este o emotie gresit inteleasa sau subestimata de proprietari sau de crescatori. Totusi ea se afla la originea unor manifestari comportamentale ciudate, cum ar fi fuga...

Deseori, frica la caini este o emotie gresit inteleasa sau subestimata de proprietari sau de crescatori. Totusi ea se afla la originea unor manifestari comportamentale ciudate, cum ar fi fuga, agresivitatea sau tendinta de a evita anumite lucruri sau persoane.

Un caine, daca nu ar avea acest sentiment, ar fi un animal "mort", deoarece instinctul de supravietuire si frica sunt strans legate intre ele. Imagineaza-ti un caine care nu se teme de nimic. Fara indoiala, nu te inseli daca te gandesti ca acel animal va avea speranta de viata mai mica.


Cateodata, frica este un sentiment salvator pentru animalele libere, insa, in ceea ce priveste animalele de companie, manifestarile generate de frica pot fi deranjante sau chiar periculoase (animalutele pot fi agresive sau pot musca). Este logic sa incercam sa ajutam cainii sa se simta in largul lor in compania noastra. Acest lucru va fi posibil doar daca incercam sa-i intelegem si sa-i educam.

Un caine care se teme de o persoana reactioneaza diferit: se da inapoi, lasa urechile si coada in jos, se ascunde dupa stapan, tremura, avanseaza spre intrus, apoi se da inapoi latrand, sta cu coada intre picioare sau se repede spre intrus cu un aer amenintator.


Daca te afli intr-o astfel de situatie, trebuie sa ai un contact amical cu patrupedul speriat. Cand unui caine ii este frica de o persoana, ii evita privirea si nu sta sa fie mangaiat. Cel mai bine ar fi sa nu il obligi sa intre in contact cu tine, deoarece, in mod sigur, data viitoare o sa-i fie si mai frica.

De asemenea, este posibil ca unui caine sa-i fie frica, dar, in acelasi timp, sa fie si curios. Cel mai bine este sa-i lasi timp sa se obisnuiasca cu tine si sa capete incredere. Curiozitatea trebuie sa fie mai mare decat teama. Atunci va incepe sa te simta, sa se apropie de tine si poate chiar sa te lase sa-l mangai.


A treia situatie este cea in care cainele poate musca din cauza fricii, daca te apropii prea mult de el. Insa este mai bine sa il lasi sa se calmeze. Important este sa nu-l lasi sa simta ca iti este teama de el, chiar daca nu-i cunosti bine intentiile.

Multe persoane aflate intr-o situatie asemanatoare incearca sa intre in contact cu cainele, tipa sau fug. Aceste reactii conduc la agresiune din partea cainelui.

Cand un caine reactioneaza cu teama fata de o persoana, oamenii au tendinta de a ajunge la concluzia ca acel om a abuzat de caine in trecut. Este posibil sa fie si aceasta cauza, dar, de obicei, frica este un sentiment nascut din lipsa de socializare a animalului cu oamenii.


Bineinteles, daca a fost abuzat de cineva in trecut sau i s-a intamplat un lucru care l-a speriat, cu timpul, teama patrupedului se va accentua. Este ciudat sa vezi cum unui caine de talie mare ii poate fi frica de un copil si poate deveni agresiv.

Cea mai frecventa situatie este aceea in care copilul este muscat in urma unor jocuri care nu sunt pe placul animalului sau care il deranjeaza. De exemplu, copilul urmareste patrupedul care incearca sa se ascunda. In urma insistentei copilului si simtindu-se incoltit, cainele il poate musca pe micul "agresor", care este prea mic pentru a constientiza pericolul. Simtindu-se amenintat, animalul nu-si va controla intensitatea muscaturii si, tocmai de aceea, un astfel de incident poate avea urmari grave.

Sfaturi privind comportamentul fata de caini

Cand te hotarasti sa-ti iei un caine, trebuie sa-ti asumi anumite responsabilitati: sa-l ingrijesti, sa-l duci la medicul veterinar pentru vaccinari si deparazitari, sa-l hranesti corespunzator, sa-l educi, sa te joci cu el si, cel mai important, sa-l iubesti din tot sufletul. Din punct de vedere legal, stapanul este responsabil de actele cainelui sau. Poti reduce riscurile ca acesta sa atace sau sa muste pe cineva urmand urmatoarele sfaturi:

socializeaza-l si dreseaza-l; ideal ar fi sa incepi dresajul in primele sale luni de viata, deoarece cea mai mare parte a cainilor invata de la o varsta frageda sa nu fie agresivi cu oamenii;

nu-l lasa liber; tine-l intr-un spatiu inchis si foloseste lesa atunci cand il scoti la plimbare;

evita sa lasi copiii sa mearga cu caini pe care nu-i pot controla;

cand te intalnesti cu copii la plimbare si nu numai, asigura-te ca acestia se apropie de caine cu precautie;

invata copiii sa se comporte frumos cu toti cainii; nu le permite sa-i tachineze, sa-i alerge sau sa tipe la ei - cainele tau poate ca ii tolereaza, dar altii pot reactiona diferit in astfel de situatii;

alege cainele cu grija; pentru a-ti da seama de firea lui, observa comportamentul parintilor sai; alege un caine cu un temperament mai putin agresiv, deoarece acesta va fi un bun animal de companie pentru familie;

sterilizeaza-l; un caine sterilizat este mai putin agresiv; un studiu american efectuat asupra a 200 de caini agresivi, care au atacat sau au muscat cel putin un om, a demonstrat ca 99% dintre ei nu erau sterilizati;

nu lasa niciodata un copil mic singur cu un caine;

este necesar ca cei mici sa inteleaga faptul ca niciodata nu trebuie sa ia in brate un caine, deoarece multi caini nu tolereaza asemenea gesturi.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro