Gatul, de lungime medie, musculos, cu guler bogat, nu prezinta salba. Corpul este lung si masiv; greabanul este lat, bine marcat; spatele este drept si lat; crupa este usor inclinata; pieptul este adanc, iar coastele oblice, aplatizate; abdomenul este usor ascendent. Coada, prinsa nu prea sus, este purtata mai jos de linia spatelui; in atentie, coada poate fi ridicata deasupra liniei superioare, dar niciodata curbata pe spate.

Vazute din fata, membrele anterioare sunt musculoase, cu osatura puternica, dar nu prea greoaie; umerii sunt inclinati moderat. Vazute din spate, membrele posterioare sunt verticale, cu angulatii moderate.


Blana ce acopera capul, botul, partea anterioara a membrelor anterioare si partea inferioara a membrelor inferioare (de la jareti in jos) este scurta si deasa; pe gat si pe corp, parul este lung, des, drept sau usor ondulat, aspru, cu subpar abundent; coada este bine imblanita. Culoare: alb, crem; nuanta exagerata de crem se penalizeaza.

Polski Owczarek Nizinny - cel mai cunoscut caine polonez

Asemanator cu Ciobanescul de Tatra, Polski Owczarek Nizinny este prezent in Polonia de secole. Cea mai cunoscuta dintre rasele poloneze deriva de fapt din cainii tibetani de talie mica. Prima notificare se pare ca dateaza din secolul al XV-lea, forma definitiva fiind insa "slefuita" pe parcursul ultimilor 200 de ani.


In cartea sa "Bearded Collie", publicata la Londra, in anul 1971, P.O. Wilson citeaza documente din 1514, care relateaza despre un negustor de cereale din Gdansk care ar fi obtinut la schimb, contra granelor, 60 de ciobanesti de rasa pura. Autorul sustine ca Polski Owczarek Nizinny ar fi contribuit la dezvoltarea rasei Bearded Collie, cu care are multe in comun.

Inca inainte de Al Doilea Razboi Mondial, in expozitii au fost prezentate exemplare apartinand rasei, dar aceasta devine populara incepand cu anul 1965, cand standardul rasei a fost inregistrat la FCI.


Polski Owczarek Nizinny este un caine ciobanesc de talie medie, puternic, robust, musculos, are parul lung si des. Vioi, echilibrat, inteligent, vigilent, el este dotat cu o memorie excelenta.

Rezistent la conditii meteorologice vitrege si usor de dresat, Polski Owczarek Nizinny isi indeplineste cu succes rolul de paznic, insa transferat in mediul urban, poate deveni un companion deosebit de placut. Punctul sau de atractie il constituie blana, cu conditia ca aceasta sa fie ingrijita in mod corespunzator.


Masculii ating 45-50 de cm inaltime la greaban, iar femelele, 42-47 de cm. Capul este proportionat, de marime medie, nu prea greoi; datorita faptului ca fruntea, obrajii si barbia sunt acoperite de par abundent, capul pare mai mare decat in realitate; raportul dintre lungimea botului si cea a craniului este de 1:1 (botul poate fi putin mai scurt); craniul, de latime moderata, este usor bombat; stop bine accentuat; punte nazala dreapta, maxilare puternice; nasul trebuie sa fie mare, cat mai inchis la culoare, in concordanta cu nuanta blanii.

Dintii sunt puternici, iar muscatura este in foarfece sau in cleste. Ochii, ovali, de marime medie, de culoarea alunei, au privirea atenta si patrunzatoare. Urechile atarnande, de marime medie, in forma de inima, late la baza, au marginile anterioare lipite de obraji.

Gatul, de lungime medie, este musculos si nu prezinta salba. Conturul corpului se inscrie mai degraba intr-un dreptunghi decat intr-un patrat; greabanul este accentuat, iar spatele drept si musculos; regiunea lombara este lata si bine delimitata, crupa scurta, usor trunchiata; pieptul este adanc si potrivit de lat. Coada este foarte scurta sau rudimentara.

Vazute din fata si din lateral, membrele anterioare sunt drepte, cu osatura puternica; labe ovale si compacte, degete usor arcuite. Vazute din spate, membrele posterioare, bine angulate, sunt verticale; coapse late, musculoase. Cele mai obisnuite aluri: mersul fluid la pas, trapul si chiar galopul.

Corpul este acoperit in intregime de o blana deasa, groasa si latoasa; subparul este moale; firele de par sunt drepte, dar se accepta si blana usor ondulata; caracteristica rasei o constituie firele de par lungi de pe frunte ce acopera ochii. Culori: sunt acceptate toate nuantele.

In articolul urmator vom afla mai multe lucruri despre o alta rasa poloneza, respectiv Ogar Polski...
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro